37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAGustirna šampion splitske Masline 2018., šampionska uljara “Bilaja” iz Marine

Gustirna šampion splitske Masline 2018., šampionska uljara “Bilaja” iz Marine

Petnaesta Maslina i četvrta Intrada i ove je godine okupila ponajbolje maslinare i poljoprivrednike u splitskom hotelu Zagreb na Duilovu

U organizaciji Saveza maslinara SDŽ u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu održava se petnaesta jubilarna tradicionalna Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2018. i četvrta Međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada Split 2018.

Ovogodišnji susret maslinara i težaka priobalja okupio sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda s cijelog Mediterana. Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premijera, predsjednika Sabora RH i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, održana je se u Hotelu ZAGREB – Duilovo u Splitu. U subotu su podijeljena godišnja priznanja za unaprjeđenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega je uslijedio stručni skup.

Na stručnom skupu izlagali su najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, i to uglavnom o zaštiti masline od štetnika, bolesti i hladnoće. Posebna pozornost posvetila se ekološkoj poljoprivredi, a sva današnja predavanja bit će dostupna na internetu i u časopisu Maslinar. Na ovogodišnjoj Maslini sudjelovalo je 456 maslinara s 590uzoraka maslinovog ulja, pripravaka od ulja i konzerviranih plodova masline iz osam država Mediterana.

Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja vrši se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja. Na Intradu su svoje uzorke poslali poljoprivrednici iz četiriju država, ukupno 67 natjecatelja s 246 uzoraka poljoprivrednih proizvoda (od grožđa, sira, mesa, ribe, meda, marmelada i drugih proizvoda).

U subotu navečer, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelile su se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te najuspješniji OPG-ovi u određenim natjecateljskim klasama.

Trijumf marinskog kraja

Šampion Masline 2018. je OPG Šalov iz Gustirne, a šampionska uljara je “Bilaja” iz Marine. Plakete su dobili vicešampioni: “Maslinik” d.o.o. Varaždin, Ernest Kante iz Šempasa, Tonči Moretić iz Mokošice i Robert Horvatin iz Šmarja.

Šampion Intrade Split 2018. je Karmen Krnčević iz Šibenika, a vicešampioni su“Sadjarstvo in vinarstvi Marinić” iz Kojskog i “Laboratorij okusa” iz Splita!

“Ovo nam je najveće moguće priznanje”

Alen Šalov iz OPG-a Šalov Gustina bio je presretan što je upravo OPG iz Gustirne postao šampion:

– Iznenađen sam i presretan. Mislim da nam je pobjedu donijela kvaliteta našeg ulja. Trud našeg obitelji se isplatio. Radi se o ulju od levantinke, imamo je jednim dijelom u svojim nasadima. Vrlo je visoke kvalitete. Nasadi se nalazi u Gustirni, u zaleđu Marine. U nasadima imamo oko 600 stabala maslina, pretežno oblica i levantinka. 2017. godine urod nije bio najbolji s obzirom na sušu, no ispalo je sve kako treba. u OPG-u mi pomažu obitelj, rodbina i prijatelji. Ulje plasirano na kućnom pragu, ne po trgovinama. Svi ljudi koji poznaju kvalitetu ulja, čuju za nas, a to uključuje i turiste. Cijena ovisi o tržištu potražnje i količini uroda.

Po prvi put u povijesti šampionski pehar za najkvalitetnije ulje u Dalmaciji i Hrvatskoj stigao u Marinski kraj, u tradicionalno područje maslinarstva Dalmacije. Ovo nam je najveće moguće priznanje koje smo do sada dobili za naš rad, trud, kvalitetu i ljubav prema maslini.

Od samog maslinarstva ne može se živjeti. To je usputni i tradicionalni posao u našoj obitelji i radimo ga s ljubavlju.

Imam i savjet kolegama,a to je da budu uporni. Radite to što volite, jer vjerujem da će se trud isplatiti – kazao je Šalov za Dalmacija Danas.

Brojni maslinari iz Dalmacije, Istre, Slovenije

Predsjednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, Sinaj Bulimbašić, zadovoljan je ovogodišnjom organizacijom:

– Imali smo malo više nagrada nego je to do sada bio običaj. Najviše pohvala dao nam je naš župana, a bitno je da Split ima ovakve manifestacije. Imalo smo brojne maslinare iz Dalmacije, Istre, Slovenije, a da nije bilo lošeg vremena bilo bi nas preko 400. Zadovoljni smo, šampioni su napravili veliku stvar. Šampionsko ulje je iz Gustirne, i zahvaljujući tome da je čuvao šampionsko ulje u Gustirni, dobio je samu titulu! Gospođa Karmen iz Šibenika sa svojim kandiranim crnim maslinama, a to znači ušećerenim, zaista je osvojila okuse svih sudaca! Dogodine će biti isto ovako, ako ne i bolje.

Sve zbog rakije!

Šampion Intrade Split 2018. Karmen Krčević, otkrila nam je kako je uopće došlo do njenog pobjedničkog proizvoda:

– Osjećam se sretno i zadovoljno, nisam ovo očekivala. Proizvod je nastao igrom slučaja. Muž mi je pravio masline u slatkoj rakiji i to je tako stalo dvije godine i nitko to nije to dirao. Onda smo krenuli napraviti rakiju od šepurika. Nismo imali teglu i išli smo izbaciti masline pa sam došla na ideju da ih kandiram. To me dovelo do ove priče – kazala nam je pobjednica iz Šibenika.

Izvor: Dalmacija Danas

ZADNJE OBJAVE