27 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRGradonačelnik Trogira u radijskom gostovanju

Gradonačelnik Trogira u radijskom gostovanju


Gradonačelnik je najavio isplatu jednokratne pomoći škveranima dok Uskrsnice stižu umirovljenicima i nezaposlenima

Gradonačelnika Trogira Antu Bilića ugostili smo u našem programu, zbog epidemioloških mjera, putem telefona kako bismo popričali o trenutnim gradskim aktualnostima.

PANDEMIJA Budući cijela Hrvatska, a pogotovo naša županija bilježe porast broja oboljelih od COVIDA-19 prva tema je bila epidemiološka situacija. Osvrnuli smo se na nedavnu obavijest Grada Trogira kako je zaposlenik gradske uprave koji je sudjelovao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dobio pozitivan test nekoliko dana poslije. Oglasile su se pojedine oporbene stranke prozivajući gradsku vlast kako je dozvolila njegovu nazočnost na sjednici zbog čega je trideset ljudi u samoizolaciji.

  • Prozivke su čisti plod politikantstva. Osoba u trenutku kad je bila na sjednici sigurno nije znala da je zaražena. Sjednica se održala u vatrogasnom domu, svi smo bili na propisanom razmaku i s maskama. Zaraženi je sjedio nekih 8 metara od ostalih pišući zapisnik i brojeći glasove. Na sreću od ostalih koji su u samoizolaciji nitko nema simptoma i nadam se da će tako i ostati. Gledajući što se sve dozvoljavalo u Hrvatskoj čini mi se da je epidemiolog prestrogo odredio ovu mjeru. Ponavljam, prozivke nitko ne može shvatiti ozbiljno osim da se u ovo predizborno vrijeme pokušavaju dobiti politički poeni, što je žalosno i suludo.

BRODOTROGIR Prema posljednjim informacijama radnicima je krenula ovrha, blokada računa i zapljena imovine. Svi govore obećanje, ludom radovanje, a uvijek ispliva i pitanje sto u ovoj situaciji radi gradonačelnik.

  • U stalnom smo kontaktu s vlasnikom i Ministarstvom gospodarstva, a posjetio sam i škver. Pokušavamo lobirati da se radnicima ispoštuju prava. Nažalost, Grad nema prevelike ovlasti niti financijske kapacitete. Sredinom travnja zakazano je ročište za pokretanje stečaja Hrvatske brodogradnje Trogir i nadamo se da do toga neće doći. U fazi je prodaja Marine kako bi se namirila potraživanja radnika i osigurala sredstva za nastavak poslovanja. Upoznati smo kako pojedinim radnicima sjedaju ovrhe i blokade računa stoga je Grad donio jednokratnu mjeru pomoći za one koji imaju prebivalište na području Trogira te plaću nisu primili tri ili više mjeseci. Riječ je o isplati 3.000,00 kn. Znamo da to nije velika pomoć za nekoga tko pola godine nije primio placu, ali to je maksimalno što možemo napraviti sukladno zakonu.

USKRSNICE Uskrs je pred vratima i mnogi se pitaju hoće li ove godine biti isplate Uskrsnica umirovljenicima i nezaposlenima. Znamo da u blagdanskim vremenima neimaština puno teže pada pa svaka kuna dobro dođe.

  • Sigurno da hoće. Uveli smo ove godine po prvi puta i isplatu Božićnica za nezaposlene upravo zbog situacije koja se pogoršala tijekom koronakrize. Također, i Uskrsnice ćemo isplatiti umirovljenicima i nezaposlenima. Način isplate organizirat ćemo u skladu s epidemiološkom situacijom i svi će biti na vrijeme obaviješteni.

PRIGOVORI NA PROJEKTE Prozivaju vas da niste željeli napraviti pristupni put i cestu koja vodi do novog pastoralnog centra zbog ideoloških razloga te kako dječji vrtić u sklopu crkve ostaje zatvoren. No, koliko znamo problem pristupnog puta i ceste se privodi kraju.

  • Nikakvih opstrukcija s naše strane nije bilo. Dapače, kad smo preuzeli vođenje grada, radovi na crkvi i pastoralnom centru su bili pri kraju, a od prethodne vlasti nam nije ostao nijedan papir za pristupnu cestu. Odmah smo pokrenuli izradu dokumentacije koja je naravno potrajala određeno vrijeme. Prošle godine bili smo spremni raspisati nabavu, ali nas je usporila korona. Nakon rješavanja financija i potpisivanja ugovora sa županom ugovorili smo radove koji su sada pri kraju. Dakle, bilo kakve ideje o opstrukciji su besmislene. Grad je napravio maksimalne napore da tu situaciju riješi u sto kraćem roku.

PROJEKTI ZA POHVALITI, PRVO TROGIRSKI MALIŠANI Na vijeću je usvojen i Plan mreže dječjih vrtića na području Grada Trogira, a dovršeno je još jedno dječje igralište.

  • Predškolski odgoj je jedan od glavnih fokusa našeg djelovanja uz zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada. Riješili smo kompletno pitanje predškolaca tako da trenutno nema neupisane djece, a pustili smo u rad dva nova dječja vrtića. Paralelno smo izgradili dječja igrališta u svim gradskim kvartovima što je i vise od predviđenog. Sljedeće u planu nam je područje Krtina koje trenutno nema nikakvih javnih sadržaja. Razgovaramo o tome da se tu izgradi ne samo dječje, nego i sportsko igralište.

TRANSPARENTNOST GRADSKOG PRORAČUNA Najavljeno je da će Trogir uskoro biti jedan od tri grada u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi s potpuno transparentnim proračunom, kako napreduje realizacija te ideje.

  • Prije mjesec dana potpisali smo ugovor s tvrtkom koja će napraviti aplikaciju kroz koju će se moći vidjeti gdje je otišla svaka kuna. Radi se na analizi i prikupljaju naših podataka te ćemo kroz mjesec dana imati novu aplikaciju. Ponosni smo na podizanje transparentnosti i stabilno poslovanje grada. Nikada više se ne smijemo vratiti na situaciju u kojoj smo zbog raznih afera bili grad slučaj.

JOŠ NEKI PROJEKTI Teško je sve nabrojati, između ostalog tu je obnova stare kino dvorane u novi edukacijsko-kulturni centar.

  • Jedan od ključnih projekata je rekonstrukcija kino dvorane u multi-funkcionalni objekt koji će koristiti brojne naše kulturne udruge. Tu će se moći održavati koncerti, priredbe, predstave, sajmovi i slično. Trogir je jedan od rijetkih gradova koji nema takav prostor. Ono što mi je posebno drago je da smo i taj projekt, kojeg je radio Građevinski fakultet, prijavili na financiranje ITU mehanizma Aglomeracije Split. Sredstva su nam odobrena i trenutno je u fazi natječaj za izbor izvođača radova.

IZBORI Lokalni izbori su pred vratima, rezimirajte svoj mandat na isteku, na što ćete staviti naglasak kako bi vam birači ponovo ukazali povjerenje te smatrate li da će prepoznati dosad uloženi trud i ostvareno.

  • Najpozitivnijim smatram promjenu načina razmišljanja i ponašanja u gradu. Sanirali smo sve posljedice prethodnih razdoblja, a sve projekte koje radimo postavili smo na zdrave temelje. U Dalmaciji smo u nekim stvarima postali i lideri, npr. transparentnost proračuna, uključivanja građana u njegovo sukreiranje te naša komunikacija s građanima. Mislim da nitko više neće imati hrabrosti vratiti se na stare neprihvatljive obrasce ponašanja. Uvjeren sam da smo građanima pokazali kako se odgovorno radi i kvalitetno pripremaju projekti. Dokazali smo da znamo voditi grad i zaslužujemo povjerenje završiti projekte koji su pred nama. Nije vrijeme za novitete i eksperimente jer trebamo stabilnost i kontinuitet, zaključio je gradonačelnik Bilić.

AL

ZADNJE OBJAVE