13 C
Trogir
Petak, 15 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRGRADONAČELNIK ANTE BILIĆ: NOVO POVEĆANJE IZDVAJANJA ZA DJECU

GRADONAČELNIK ANTE BILIĆ: NOVO POVEĆANJE IZDVAJANJA ZA DJECU

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju i analizi portala Gradonačelnik.hr, Trogir je lani zauzimao četvrto mjesto po demografskim mjerama. Najviše se izdvajalo za predškolski odgoj, a tu je još financiranje radnih materijala osnovnoškolcima te naknade za novorođenčad.   

  • U prijedlogu nove Odluke o socijalnoj skrbi početkom ove godine uvedena su još tri nova oblika pomoći. To su pravo na naknadu za posvojeno dijete, pravo na sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje te pravo na prigodnu novčanu pomoć za roditelje njegovatelje. Cilj tih novih mjera je novčanim potporama pomoći građanima koji se suočavaju s teškoćama prilikom zasnivanja obitelji, kazao je gradonačelnik Ante Bilić.
  • Idemo u novo povećanje izdvajanja za djecu, svjesni činjenice o nikad lošijoj demografskoj slici u Hrvatskoj. Naime, prošle godine evidentiran je najmanji broj rođenih u povijesti. Iako smo na nacionalnoj razini pri vrhu ljestvice po izdvajanju za najmlađu populaciju, ne želimo se po tome natjecati s drugim gradovima, već nam je namjera olakšati roditeljima troškove kućnog proračuna u tom segmentu izdvajanja. Ono što stalno ponavljam jest da planiranje i širenje obitelji ne smije biti opterećenje za moje sugrađane, istaknuo je gradonačelnik Bilić, čija je i bila inicijativa sufinanciranja „umjetne“ oplodnje kod roditelja koji tim putem moraju doći do željenog djeteta.
  • Sve veći broj parova nažalost, danas se susreće s neplodnošću, a najuspješnija metoda liječenja je medicinski potpomognuta oplodnja, odnosno skup medicinskih postupaka kojima se postiže trudnoća, a koji iziskuju i znatna financijska sredstva. Stoga, sam ponosan da ćemo kao Grad moći pomoć porastu nataliteta te da će se tako u matičnoj knjizi rođenih evidentirati još jedna mala djevojčica ili dječak iz Trogira. Ova nova socijalna mjera koja će se uskoro naći pred gradskim vijećnicima uistinu je opravdana i vjerujem da neće ni kod jednog vijećnika izazvati dvojbu prilikom njezinog usvajanja, kao i one druge iz područja socijalne skrbi, dodao je.

Podsjetimo kako je prema podacima gradskog odjela za društvene djelatnosti koji vodi statistiku o sredstvima koja se izdvajaju za novorođenčad, a čiji roditelji žive u Trogiru 2020. godine prijavljeno njih 111, 2021. godine 112, 2022. godine 89, te prošle godine 97 i to 47 dječaka i 50 djevojčica. Zanimljivo je navesti kako su se roditelji lani najviše odlučivali za muška imena Toma i Mihael, zatim AnteToniDavidMarin i Jere. Što se pak curica tiče Luce i Lucija su imena koja su dominirala kao Laura i Lara te inačice od imena Marija poput MarijetaMarisMarijana i Marea.

U novom prijedlogu Odluke o socijalnoj skrbi kojega će gradonačelnik na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća uputiti na usvajanje, stoji kako će se ubuduće umjesto dosadašnjih 530,89 eura za novorođeno dijete iz gradske blagajne izdvajati 600 eura. Isti iznos bit će i za posvojeno dijete. Naknada za roditeljski dopust od prve do treće godine djeteta dosada je za treće i četvrto dijete iznosila 66,36 eura te za peto i svako iduće 132,72 eura. Ubuduće će iznositi za treće i četvrto dijete 70 eura, a peto i svako iduće njih 140 eura. Što se pak troškova sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje tiče njezin najveći iznos bit će 1.500,00 eura.

GORDANA DRAGAN

Foto: Pixabay

ZADNJE OBJAVE