13 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGrađani traže povratak palmi na Trg sedam palmi

Građani traže povratak palmi na Trg sedam palmi

Građanska akcija Trogir – GAT u četvrtak je trogirskoj gradskoj upravi uputila službeni zahtjev za povratak palmi na Trg sedam palmi.

Na trgu popularno nazvanom Trg sedam palmi, od nekadašnjih sedam palmi preostale su samo dvije, budući da su preostale postepeno uklanjane za potrebe štekata obližnjih kafića. Incijativom se traži da se u postojeće rupe u pločniku gdje su palme ranije rasle zasade nove sadnice.

U incijativi ističu da sadnja palmi na javnom trgu na kojemu one čine dio stogodišnjeg identiteta mjesta, nije u suprotnosti s ugostiteljskom djelatnosti obližnjih kafića i njihovim terasama – no one se nužno trebaju prilagoditi činjenici da na trgu rastu palme (jednako kao što su prilagođene preostalim dvjema palmama). Sadnjom palmi na za to predviđena mjesta i na lokaciji gdje one tradicionalno rastu, doprinosi se ne samo ambijentalnim i boravišnim kvalitetama ovog jedinstvenog gradskog trga, nego i grada u cjelini.

U incijativi GAT-a upozorava se i na činjenicu da je način organizacije i upravljanja trgom isključiva ingerencija i odgovornost gradske uprave, a ne npr. vlasnika ugostiteljskih objekata pa ističu da je Grad dužan ne samo zasaditi nova stabla tamo gdje nedostaju, već se i pobrinuti da ona nesmetano rastu.

Peticija koju supotpisuje i nekoliko stotina Trogirana traži da se palme zasade na za to predviđena mjesta na trgu već ove ove jeseni odnosno s prvom sezonom sadnje.

Građanska akcija Trogir/ GAT je neformalna aktivistička grupa koja se bavi poboljšanjima Trogira. Grupa nastoji potaknuti lokalni angažman na pitanjima od javnog interesa, s ciljem razvoja demokratskih procesa i građanske participacije u odlukama koje se tiču javnih dobara i upravljanja gradom. GAT je osnovan 2017. godine i nije ni na koji način vezan ni uz jednu političku stranku.

 

ZADNJE OBJAVE