38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGrad Trogir uredio stan za trajni smještaj dvoje beskućnika sredstvima iz EU...

Grad Trogir uredio stan za trajni smještaj dvoje beskućnika sredstvima iz EU fondova

Grad će nastaviti financirati dio usluga, fizikalnu terapiju i mobilni tim, jer se pokazalo koliko je velika potreba za takvim sadržajima

U Trogiru je nedavno završen dvogodišnji projekt pod nazivom „Centar socijalne inkluzije“, financiran u potpunosti sredstvima Europske unije u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Projektom se financiralo djelovanje dnevnog boravka za starije građane na predjelu Ribole, u kojem su prvenstveno imali mogućnost socijalizacije i dnevnih sadržaja, ali i fizikalne terapije te zanimljivih kreativnih radionica. Kroz projekt su bili osigurani mobilni timovi te pomoć u kući za starije sugrađane.

Jedna od završnih, ali najvažnijih aktivnosti projekta bila je adaptacija stana u vlasništvu grada, za smještaj dvoje građana bez adekvatnog smještaja. Radi se o stanu u staroj gradskoj jezgri u Ribarskoj ulici, površine 55 metara kvadratnih, koji je i do sada bio iste namjene, međutim prethodni korisnik je preminuo, a Grad je iskoristio dobivena sredstva te priredio stan za ugodan život dvoje korisnika. Stan je u potpunosti renoviran, postavljene su nove instalacije, stolarija, pregradni zidovi, sanitarije te je opremljen novim namještajem i kućanskim potrepštinama.

Drago nam je što smo europskim sredstvima realizirali i jedan veliki socijalni projekt, ne samo infrastrukturne projekte kao što je šetnica Brigi ili adaptacija kino dvorane. Više od stotinu naših sugrađana u zlatnim godinama kroz Centar socijalne inkluzije dobilo je ne samo fizioterapiju, vježbanje, pomoć u kući i korisne radionice, nego ono što je najvažnije – priliku za socijalizaciju koja im je nedostajala. Da je prostor veći, opet bi sve bilo popunjeno. Hvala korisnicima, udruzi TOMS i svim djelatnicima uključenima u projekt“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić te dodao:

Grad će nastaviti financirati dio usluga – fizikalnu terapiju i mobilni tim, jer se pokazalo koliko je velika potreba za takvim sadržajima. Za ovu godinu za tu smo namjenu predvidili 20.000 eura.

Ovaj trogirski projekt dio je velikog projekta Socijalne inkluzije, za unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb. Grad Trogir je u srpnju 2021. potpisao ugovor o dodijeli 1.999.016,71 kn za unaprjeđenje i razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga kroz osnivanje Centra za socijalnu inkluziju Trogir. Projekt se provodio u partnerstvu s Udrugom tjelesnih invalida TOMS i financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U projektu je sudjelovalo preko stotinu korisnika te pojedinci angažirani u provedbi projekta: Ana Plazonić i Ines Kovačev koje su pisale projekt, voditelj projekta Siniša Turković, Jasna Jakus i Mirko Mamut iz Zavoda za socijalni rad koji su kontinuirano surađivali oko korisnika, Tanja Jakus iz Crvenog križa koji je donirao plinsku bocu i jorgane za korisnike stana te 11 djelatnika zaposlenih na projektu u Udruzi TOMS.

ZADNJE OBJAVE