27 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTIGodišnjica pogibije heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka

Godišnjica pogibije heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka

Godišnjica je pogibije jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, legende 4-te gardijske brigade, Andrije Matijaša Pauka obilježena je 9. listopada u rodnom mu Pozorcu. Izgubio je život prije 26 godina na samom završetku rata u Bosni i Hercegovini u operaciji Južni potez.

Sudjelovao je u najvažnijim operacijama Hrvatske vojske. Bio je zapovjednik oklopno-mehanizirane bojne svoje 4-te brigade, koja je po njemu poslije dobila i ime – Pauci. Karizmatični general ostat će upamćen i kao ratnik koji je izveo tenkove na Dinaru, prenosi HRT.

– Kako vrijeme prolazi sve je teže. Sve više nedostaje, kazala je Nada Matijaš, udovica Andrije Matijaša Pauka. 

General Andrija Matijaš Pauk je istinski junak Domovinskog rata, kazao je Damir Krstičević, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade. 

– Bio je hrabran, odvažan, pošten, moralna vertikala i bio je uzor svim pripadnicima 4. gardijske brigade. On je od mladih ljudi stvarao neustrašive ratnike, dodao je Krstičević.     

O njemu je pisao i Hrvatski vojnik:

”Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“. Po toj je rečenici, izgovorenoj uoči akcije Maslenica, ostao zapamćen legendarni junak Domovinskog rata, general-bojnik Andrija Matijaš zvan Pauk. Konkretan, jezgrovit, urođenog autoriteta kojim je ulijevao samopouzdanje svojim vojnicima. Na bojištu uvijek prvi, a tako je bilo i 9. listopada 1995. kad je sa svojom postrojbom drugog dana operacije Južni potez na oklopu krenuo u bitku kod Mrkonjić Grada. Iako tijekom Domovinskog rata nije izgubio niti jednu bitku, nažalost, kraj ove nije dočekao, poginuo je nakon što je protuoklopna raketa pogodila njegov oklopni transporter.

Andrija Matijaš Pauk rođen je 1947. u Pozorcu kraj Trogira, a nakon osnovne škole odmah se odlučio za vojni poziv. Za vrijeme služenja vojnog roka intenzivno se bavio sportom, a posebno se interesirao za oklopna vozila. Na samom početku rata, u ljeto 1991. bori se na bojištu na području Banovine nakon čega se vraća u Dalmaciju te se u listopadu te godine priključuje 4. gardijskoj brigadi.

Od prvih zarobljenih srpskih tenkova ustrojava samostalnu tenkovsku satniju koja poslije prerasta u oklopnu-mehaniziranu bojnu. Kao iskusni tenkist sa svojom je postrojbom odigrao veliku ulogu u akciji Maslenica kad je zahvaljujući združenom djelovanju oklopa i pješaštva deblokirano zadarsko zaleđe. Matijaš je ranjen na samom početku akcije, no iz bolnice se vrlo brzo vratio na položaje ne želeći napustiti svoje vojnike koji nisu ni znali da je ranjen.

Brigada u to vrijeme sudjeluje u svim važnim akcijama, a Paukovi tenkisti ističu se borbenošću i spremnošću. U operaciji Zima ’94 na čelu 4. gardijske brigade zamijenio je ranjenog zapovjednika Damira Krstičevića i to u teškim zimskim uvjetima u akcijama na području Dinare.

Na iznimno niskim temperaturama i visokim nanosima snijega Matijaševa zadaća bila je dovesti tenkove na Dinaru što se dotad smatralo nemogućim. Bio je i sudionik akcija Skok 1 i Skok 2 te Ljeto ’95. U operaciji Oluja sudjelovao je u oslobađanju Knina u koji 5. kolovoza ulazi sa 7. gardijskom brigadom. Nakon Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, koja je na kraju bila i pogubna za ovog junaka Domovinskog rata.

”Pao je junak da bismo mi mogli živjeti… Kad budete brojili imena onih koji su narod vodili do cilja, nemojte zaboraviti ime stožernog brigadira Andrije Matijaša,” rekao je iznad Matijaševa odra fra Ignacije Vugdelija.

Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a u spomen na Matijaša 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, dobiva naziv Pauci.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/godisnjica-pogibije-jednog-od-heroja-domovinskog-rata-andrije-matijasa-pauka-3145809?jwsource=cl

Naslovna fotografija: kamenjar.com

Foto: Marinski list

ZADNJE OBJAVE