30 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGodišnje nagrade Grada Trogira dodijeljene građanima koji su odvojili najviše otpada: rekord...

Godišnje nagrade Grada Trogira dodijeljene građanima koji su odvojili najviše otpada: rekord je gotovo 2 tone

„Ponosan sam što imam sugrađane koji nam vjeruju, koji žele sudjelovati i biti dio promjene na bolje“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira, povodom Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog. Na sjednici su, među brojnim uzvanicima, prisustvovali i izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića Melita Mulić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, brojni gradonačelnici i načelnici te predstavnici institucija i ustanova.

Prisutne je uvodne pozdravio kao domaćin predsjednik Gradskog vijeća Grada Trogira Toni Zulim.

  • „Trogir je pristojan, moderan, transparentan grad koji kroz direktnu suradnju s građanima postaje najugodniji mali grad na obali. Dajemo sve od sebe da opravdamo ukazano povjerenje, ali i tražimo od građana da zajedno s nama stvaraju promjene bilo da su to mali komunalni zahvati, prijavljivanje komunalnog nereda i ilegalnih odlagališta, promjene u politici parkinga ili gospodarenju otpadom. Tko god sutra sjedio na našim pozicijama, ako građani nastave odgajati nove generacije u tom duhu, onda za Trogir neće biti straha“, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Ante Bilić u svom je obraćanju podsjetio na preko 100 milijuna kuna investicija koje su realizirane ili su u tijeku ove godine, s naglaskom na obnovu starog čiovskog mosta te na idejno rješenje za novi most preko Foše koje je dobiveno u suradnji s Društvom arhitekata Split.

  • „Pored ovih vidljivih mostova, zadnjih smo godina izgradili smo po meni jedan drugi, najvažniji most, a to je most između građana i gradske uprave. Svake godine su javne tribine našeg projekta participativnog budžetiranja, koji i dalje provodimo jedini u Dalmaciji, sve punije. Suradnja, otvorenost, rasprava uživo  i stavljanje javnog interesa na prvo mjesto jedini su put. On zna biti malo neugodan, traži dodatno vrijeme, ali priznajem da sam ponosan na vas sugrađane koji ste odabrali aktivno sudjelovati u tome i što nam je nakon šest takvih godina Trogir danas potpuno drugi grad. Od onog što smo nekad bili sigurno brodimo prema cilju, a to je najpoželjniji mali grad na obali“, istaknuo je gradonačelnik.

Podsjetio je da je Trogir danas grad koji razmjenjuje iskustva na međunarodnoj razini, u projektu Competence s Oslom, Pragom, Budimpeštom, da je u projekt Prevent organizacije ICCROM koji se bavi zaštitom baštine od požara Trogir odabran među samo 8 svjetskih gradova, a svoju praksu participativnog budžetiranja pozvan je predstaviti u Grenoble početkom prosinca.

  • “Rio de Janeiro, Montreal, Buenos Aires, Milan, Istanbul… Trogir. To je društvo u kojem se nalazimo kad je ta politika u pitanju. Ono što mi je želja je da se za koju godinu nađemo među najboljim smart city primjerima i najzelenijim gradovima na Mediteranu. Za smart city pobrinut ćemo se suradnici i ja, a za zeleni dio, trebat ćemo i veliku potporu naših sugrađana, a mnogi od njih predano rade na tome što se vidi i kroz ovogodišnje laureate. Ponosan sam što imam sugrađane koji nam vjeruju, koji žele sudjelovati i biti dio promjene na bolje“, dodao je gradonačelnik Bilić.

Zahvalio segrađankama i građanima: „Za prijavu problema kroz aplikaciju Gradsko oko, za prijavu ideje malog komunalnog projekta, za svaki kilogram odvojenog otpada koji su donijeli u reciklažno dvorište. Za sudjelovanje na javnim tribinama kad smo zajedno tražili kako riješiti problem parkinga za stanare i zajedno smislili rješenje. Ja sam sada tu, za koju godinu bit će netko drugi, ali mostovi koje zajedno gradimo će ostati kao trajna vrijednost. Trogir je vaš i proteklih godina ste se počeli tako odnositi i brinuti o gradu, svojoj ulici, svom ulazu. Zajedno smo podigli standard i tko god došao neće se više nikada moći vratiti na staro. To je najveća vrijednost“, zaključio je Bilić te čestitao dobitnicima nagrada Grada.

Ove godine laureati su:

• Osobna nagrada – dr.sc. Marijan Čipčić (1985.), zbog iscrpne monografije „Trogir između svjetskih ratova 1918. – 1941.“.Nije rodom povezan Trogirom, ali je tu našao svoju inspiraciju da zabilježi jedan nedovoljno istražen period povijesti grada.

• Osobna nagrada – ide davateljima koji su darovali krv 95 i više puta i davateljicama koje su darovale krv 70 i više puta, a to su ove godine Ivan Kandija (1966.), 96 puta i Tonći Jakus (1965.), 96 puta.

• Skupne nagrade – Trogirska karnevalska udruga Rašpin Jute za 20 godina djelovanja i Udruga Trogirski glazbenici zbog iznimne aktivnosti u četiri godine postojanja.

• Plaketa grada – Petar Geić (1938.), istaknuti igrači i trener HNK Slaven Trogir.

• Dvije medalje grada – građanima koji su predali najviše odvojenog otpada u reciklažno dvorište, a to su Dominik Škojo (1947.), 1842 kg i Mile Draženović, 523 kg (1947.).

• Medalja grada – Georg Anker (1945.) iz austrijskog Tirola, zbog dugogodišnje humanitarne aktivnosti, osobito za vrijeme Domovinskog rata, a i kasnije. Ove godine je 60 godina da je prvi put posjetio Trogir i 30 godina da se humanitarno angažirao.

• Medalja grada – Marija Božić (1940.) zbog aktivnog sudjelovanja u kulturnom i vjerskom životu grada, posebno kroz Operu Selectu gdje je volontirala i ustupala svoj dom izvođačima.

• Medalja grada – Ante Kuzmanić (1936.), dugogodišnji djelatnik Doma zdravlja, koji je pomogao unaprjeđivanju zdravstva u Trogiru, osobito pomagao umirovljenicima, a i mnogim drugima zbog svog humanog karaktera.

  • „Čast mi je obratiti sei biti u društvu ovogodišnjih laureata. U ime svih nas, zahvaljujem se svima koji su nas predložili i odabrali za nagradu Grada Trogira. Ovo nam je poticaj da nastavimo s radom na dobrobit Trogira. U svojoj sam knjizi pisao o mnogim značajnim Trogiranima, a siguran sam da će budući povjesničari pisati o današnjim laureatima. Ova nagrada za mene ime emotivnu važnost jer je upravo u Trogiru rođen Ivan Lučić, otac hrvatske historiografije“, poručio je dobitnik osobne nagrade Marijan Čipčić.
  • „Doseljenik sam u Trogir, radio sam u Njemačkoj godinama i vidio sam da treba čuvati Trogir, da treba brinuti za okoliš. Žao mi bude kad vidim boce bačene uz cestu i dođe mi da okupim obitelj da idemo to očistiti, ali nemojte misliti da pametujem. Želio bih da svi to rade, da se otpad ne baca na stranu. Mi kući koristimo vrećice za plastiku, za papir i želio bih da svi Trogirani to shvate. Zahvaljujem im se svima“, poručio je Dominik Škojo, dobitnik medalje Grada za odvajanje otpada, koju je dobio i Mile Draženović:
  • „Iznenađen sam zbog ove nagrade. Čim se otvorilo reciklažno dvorište ja sam odmah počeo nositi otpad. Potrebno je samo malo volje, ništa više!“

ZADNJE OBJAVE