19 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAGO HSU Trogir prikuplja potpise za dvije peticije

GO HSU Trogir prikuplja potpise za dvije peticije

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) do 15. prosinca provodit će dvije peticije

Jedna peticija bit će negativna, odnosno njome se želi iskazati protivljenje poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja na što stalno poziva ministar zadužen za zdravstvo Milan Kujundžić. Danas cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja iznosi 70 kuna mjesečno. Kako ne bi izdvajali više od spomenutog iznosa, HSU će peticijom iskazati stav građana koji će svojim potpisima iskazati protivljenje poskupljenju.

No osim spomenute peticije s negativnim predznakom, HSU će organizirati još jedno izjašnjavanje naroda i to s afirmativnom stavom. Od građana traže da se izjasne „ZA“ povećanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. Danas je putem HZZO-a osigurano 1,6 milijuna osiguranika koji redovno svaki mjesec plaćaju policu osiguranja i oko pola milijuna osiguranika za koje policu dopunskog osiguranja plaća državni proračun. Od 2015. se taj broj besplatnih osiguranika stalno smanjuje zbog redovnog usklađivanja mirovina i povećanja minimalne plaće. Takvim povećanjem od 30 ili 40 kuna gubi se pravo na besplatnu policu osiguranja pa umirovljenik s minornom mirovinom postaje obveznik plaćanja police od 70 kuna. Danas prihodovni cenzusi na pravo besplatne police iznose: za člana obitelji 1.516 kuna, a za samca 1.939 kuna, a određeni su još davne 2004. godine prema koalicijskom sporazumu Jordan – Sanader.  Cenzusi se nisu mijenjali čak 15 godina, a mirovine su od te zadnje promijene narasle otprilike 39 posto. Istovremeno, rasli su i troškovi života. Zbog svega toga HSU zahtjeva povećanje cenzusa s 1.516 na 1.830 i s 1.939 na 2.340 kuna. U njihovom zahtjevu je i usklađivanje cenzusa prema 50 postotnom rastu plaća od 1. siječnja svake godine.

GO HSU Trogir prikupljati će potpise do nedjelje, 15. prosinca od 9 do 12 sati ispred SJEVERNIH GRADSKIH VRATA

„Zatražili smo od Grada Trogira da nam dozvoli prikupljanje potpisa na štandu ispred sjevernih gradskih vrata gdje će svakog dana biti naši aktivisti, osim kad je loše vrijeme. Nadamo se velikom odazivu u Trogiru. Ovo se odnosi ne samo na umirovljenike nego i na populaciju radnika koji uplaćuju dopunsko zdravstveno osiguranje“, kazao je predsjednik GO HSU Trogir i potpredsjednik Sindikata umirovljenika Tonći Barada.

Tonći je bio gost na lokalnom radiju… emisiju poslušajte u cijelosti… (bilo je riječi i o Medalji Grada Trogira koju je dobio Sindikat umirovljenika Hrvatske / podružnica Trogir).

{mp3}BARADA{/mp3}

ZADNJE OBJAVE