37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRFOTO: U Bijačima svečano proslavljen blagdan sv. Marte

FOTO: U Bijačima svečano proslavljen blagdan sv. Marte

U ponedjeljak 29. srpnja župa Gospe od Anđela iz Trogira proslavila je spomen svete Marte, zaštitnice mjesta Plano te suzaštitnice župe. Svečanost je započela nastupom Tria Lur, mladog sastava koji se sastoji od tri akademske glazbenice koje su okupljeni puk oduševile svojim izvedbama.

Nakon toga uslijedila je koncelebrirana misa koju je predslavio mr. don Mario Popović trenutno na službi u Državnom tajništvu Svete Stolice. U svojoj homiliji propovjednik je istaknuo kako je Isus kao pravi Bog i pravi čovjek bio željan društva i odmora baš kao i mi svi. Bio je željan razgovora, a ne samo jela i pića, ne onoga što opušta tijelo nego onoga što hrani dušu.

„Marta ne tužaka Mariju, vidjela je da Marija uživa u Isusovom društvu, ona poznaje svoju sestru. Ovdje se radi o rađanju vjere u Krista Gospodina, o nečemu što iziskuje vrijeme. Možda je Marija bila puna čežnje, a nije znala za čim čezne, željela je nešto, a nije znala što želi. Dok je Marija sjedila do Isusovih nogu, možemo reći da je još uvijek i sama učila.“

Treba istaknuti koliko može biti varljiv naš duhovni napredak ukoliko s druge strane pati naš bližnji jer se znamo otuđiti pod izlikom da smo pronašli Boga, da smo pronašli svoju vjeru i da smo se uljuljkali u njoj. Izazov je to za sve nas. To ne znači da se ne smijemo truditi, da ne smijemo pasti i pogriješiti, ali ipak trebamo imati u vidu sliku Gospodina koja nam se očituje u drugima, u našim bližnjima. I vidimo da Martin zahtjev „Reci joj neka ustane“ nema ništa sa zavišću. Evanđelje nam daje primjer kako i obični ljudi, postajući Isusovim prijateljima, imaju priliku rasti. Marta ne gubi, Marta se mijenja, ali ostaje vjerna svome pozivu i svojim talentima.

„U naše vrijeme bitno je brinuti se za tijelo, ali biti s Isusom, baviti se Isusom, to je naša budućnost i naša vječnost. U brizi za tijelo ne smijemo zaboraviti brinuti se za našu dušu. Upravo u ovom Martinom, aktivnom, služenju, otkriva se i njena skrovita misija koju ne vide mnogi – to su oni skriveni napori koje svakodnevno podnosimo za svoje bližnje. Ne trebam govoriti o vama majkama i očevima koji podnosite toliko skrivenih žrtvi i patnji za svoju djecu ili pak o djeci koja podnose patnje možda zbog škole i prijatelja. Pravo slušanje Božje riječi u nama potiče brigu za druge, za obitelj i prijatelje, za društvo općenito. Tako u služenju drugima možemo biti uistinu Božji te nastojati biti kao Isus – Čovjek za druge“, istaknuo je na kraju don Mario Popović.

Unatoč lošem vremenu i jakoj kiši koja nije prestala padati gotovo do kraja mise, u Bijaćima se okupio veliki broj vjernika iz ove trogirske i okolnih župa koji svake godine hodočaste svetoj Marti.

Na samom kraju slavlja, župnik don Stipan Bodrožić prvenstveno je zahvalio svim vjernicima koji su strpljivo stajali na kiši i na taj način stavili Boga, a ne svoju udobnost, na prvo mjesto u životu. Slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor pod ravnanjem voditeljice Urse Ljuban.

Izvor: ika.hr

Foto: Župa Gospe od Anđela 

{gallery}svetamarat19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE