17 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAFOTO: Na Međunarodni dan muzeja u trogirskom muzeju otvorene dvije izložbe

FOTO: Na Međunarodni dan muzeja u trogirskom muzeju otvorene dvije izložbe

 

Muzeji diljem svijeta u petak su obilježili Međunarodni dan muzeja. Hrvatski muzeji ove je godine 38. put sudjelovao u ovoj manifestaciji i različitim programima obilježio ovogodišnju temu “Hiper-povezani  muzeji:  novi  pristupi,  nova  publika” – Hyper-connected museums: New approaches, new publics.

U Muzeju grada Trogira povodom Dana muzeja otvorene su  dvije izložbe.

Izložba “Brodi porta moga!” otvorena je u Edukativnoj zoni, a izložba “Josip – Bepo Delalle i crtački talenti u njegovoj obitelji” u atriju Muzeja grada Trogira. 

 Izložba “Brodi porta moga!” predstavlja aktivnosti i radove polaznika radionica koje su se od 18. travnja odvijale u Muzeju grada Trogira u okviru 23. Edukativno-muzejske akcije s temom “lađa”.

-Tijekom nekoliko radionica izradili smo svoj mali poseban brodić, saznali nešto o crtežu broda na trogirskoj katedrali, posjetili umjetnika koji izrađuje brodove od palmine grane, a družili smo se i s pijetlom koji je nekoć krasio jednu tursku galiju. U ovoj Akciji posjetili smo otok Drvenik Veli i vozili se Šoltankom koja je i sama svojevrsni muzejski primjerak s obzirom na činjenicu da je porinuta 1971. godine. Na sam Međunarodni dan muzeja, brod pun dječjih radova i fotografija koje su nastale tijekom akcije uplovio je u sigurnu muzejsku luku u okviru izložbe “Brodi porta moga!”, kazala je  muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.

Izložba je popraćena katalogom u kojem muzejska pedagoginja, prigodno i u skladu s temom “lađa”, u obliku brodskog dnevnika predstavlja sve aktivnosti 23. EMA-e u Muzeju grada Trogira.

Izložba “Josip – Bepo Delalle i crtački talenti u njegovoj obitelji” osim zanimljivog arhivskog gradiva predstavlja 27 likovnih radova talentiranih pojedinaca obitelji Delalle, od čega je najviše Bepovih – njih 21. 

Josip – Bepo Delalle ilustrirao je brojne članke, pisma, razglednice koje je pisao njegov brat don Ivan Delalle- autor prvog vodiča po Trogiru iz 1936. godine, čiju je naslovnicu također ilustrirao Josip – Bepo: Josip bi oslikavao pisma i razglednice koje je pisao don Ivan. Izradio je veliki broj naslovnica raznih časopisa u kojima otkrivamo njegovu visoku razinu tehničkog i estetskog oblikovanja kao posebnog oblika vizualne komunikacije, prema kojoj je, kao nadareni crtač, imao prirođenu sklonost. Osmišljavao je vizualni identitet vodeći računa i o tipografiji. Tim više zadivljuje njegovo umijeće, s obzirom na to da nije imao formalno obrazovanje grafičkog dizajnera, niti je na raspolaganju imao suvremenu računalnu tehnologiju koja nama danas uvelike olakšava grafičko oblikovanje, navela je u predgovoru izložbe kustosica Aleksandra Bilić Petričević te dodala:   

Crtež je temelj sveukupnog Josipovog stvaralaštva. On stvara svoja djela iskorištavajući sve mogućnosti likovnog karaktera crte, kako bi izrazio svoj likovni doživljaj. Gradi crtež strukturalnim crtama koje su gipke i tankoćutne, zavinute, gotovo spiralne, preplićući se u gustu mrežu koju povezuje i sažima u što čvršće jedinstvo, ostavljajući prazne djelove koji daju crtežu tako potreban zrak da ne postane prezagušen. Ponekada je monokromatske crteže obogaćivao bojom. Slikao je uglavnom vedute Trogira pod utjecajem mirnih kompozicija, te prevladavajućih plavkastih, zelenkastih, smeđih i sivih tonova u gradacijama svjetline i zasjenjenosti, stvarajući profinjeno kolorističko bogatstvo. Likovno stvaralaštvo Josipa – Bepa prikazuje ga u svjetlu vješta crtača, uvjetovano osobnošću i okolnostima vremena i prostora u kojem je živio i djelovao

I ova je izložba popraćena katalogom u kojemu se, osim predgovora, nalaze i tekstovi iz pera Iva Delalle: Josip – Bepo Delalle, Trogir, 4. siječnja 1904. – 17. ožujka 1985. te Crtački talenti u trogirskoj obitelji Delalle.

Obje izložbe bit će otvorene do 24. svibnja 2018. godine, a mogu se razgledati u radnom vremenu od ponedjeljka do subote ujutro 10:00 – 13:00  te poslijepodne 17:00 – 20:00 sati.

Foto: Muzej grada Trogira 

{gallery}muzej091{/gallery}

ZADNJE OBJAVE