25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIREuropski dan borbe protiv depresije obilježit će se "Trkom protiv depresije"

Europski dan borbe protiv depresije obilježit će se “Trkom protiv depresije”

Povodom Europskog dana borbe protiv depresije, Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin i Srednja škola Ivana Lucića Trogir, uz potporu Zajednice sportova grada Trogira i General Studija, organiziraju Trku protiv depresije. Utrka će se održati 30. rujna 2022. s početkom u 18:00 sati sa startom/ciljem na trogirskoj rivi (kraj kule Kamerlengo). Učenice će trčati 1 km, a učenici 2 km oko stare jezgre grada.

Depresija je ozbiljan psihički poremećaj koji nepovoljno utječe na osjećaje, razmišljanje i ponašanje čovjeka, odnosno na njegovo svakodnevno funkcioniranje. Sve je učestalije emocionalno stanje u populaciji mladih i odraslih. Iako predstavlja teško i ozbiljno stanjem moguće ju je pobijediti. Poznato je kako je vježbanje korisno za zdravlje (U zdravom tijelu, zdrav duh!). Osobe koje redovito vježbaju izjavljuju kako se osjećaju bolje, imaju više energije i samopouzdanja, bolje se nose sa stresom, raspoloženje im je poboljšano te su im smanjeni simptomi depresije i anksioznosti.

Cilj utrke bi bio promovirati pozitivne učinke tjelesne aktivnosti na mentalno zdravlje, pružiti podršku mentalnom zdravlju djece i odraslih, osvijestiti ovaj vodeći problem među pojedincima i ukloniti stigme oko traženja pomoći za psihičko zdravlje.

U utrci će sudjelovati učenici dvije srednjih trogirskih škola, a pozivaju se sve građanke i građani grada Trogira da podrže ovu utrku i sudjeluju u aktivnostima mjerenja raspoloženja, koje će provoditi učenici uz pomoć kratkog anonimnog upitnika na trogirskoj rivi.

Izvor: SŠ Ivana Lucića

ZADNJE OBJAVE