20 C
Trogir
NaslovnicaOstaloZABAVADrugi seminar ženskog klapskog pjevanja „O-krug”

Drugi seminar ženskog klapskog pjevanja „O-krug”

Ženska klapa Mindula iz Okruga Gornjeg prošle je godine organizirala seminar ženskog klapskog pjevanja “O-Krug” u Okrugu Gornjem. Na radionicama je sudjelovalo šezdesetak polaznica. Zbog potreba i zanimljivosti ovakvih događanja (edukativnih radionica) odaziv je bio veći od očekivanog. Ovogodišnji seminar će se održati ovog vikenda, 12 i 13. listopada 2019., a ove godine broj prijavljenih je premašio prošlogodišnji.

Predavači su renomirani voditelji nagrađivanih klapa: Antonia Tomas, Vedrana Šiša, Terezija Kusanović, Joško Ćaleta, Krešimir Magdić.

Na seminar je prijavljeno 69 sudionica: klape Uzorita-Sukošan, Bodulke-Hvar, Kolura-Split, Besida-Klis, Mirabela-Omiš, Stivanja-Trogir, Lavandiere-Preko (o.Ugljan), Obilanca-Zagreb, Ventula-Split, Frecija-Jelsa, VG Škude-Karlovac, i pojedine članice klapa iz Zagreba, Metkovića i Novalje uz klapu domaćina žensku klapu Mindula iz Okruga Gornjeg.

„Još od samih klapskih začetaka u Dalmaciji, Trogir i okolica u njemu zauzimaju značajno mjesto. Nema ni jedne klape koja ne pjeva bar jednu pjesmu iz našeg kraja, za što su zaslužne klape koje su djelovale na ovom području. Prepoznatljivim načinom pjevanja i nikad dostignutom kvalitetom izvodili su narodne napjeve svog kraja, kao i vrsni obrađivači koji su svojim odličnim obradama doprinijeli kvaliteti napjeva. Velika većina tih napjeva s područja Trogira zapisana je na Čiovu, najviše njih u Okrugu. Nakon prestanka djelovanja klape Trogir, koja je prema mišljenju mnogih klapskih pjevača i voditelja bila najbolja klapa svih vremena, na području Trogira i okolice dolazi do pada kvalitete klapskog pjevanja, pa i do gašenja klapa. Smatramo da ovaj seminar doprinosi oživljavanju klapskog pjevanja na našem području i uvelike pomaže u zaštiti i promiđžbi naše kulturne baštine koja je prepoznata u svijetu kako je pokazalo i uvrštavanje klapskog pjevanja na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine 2012. godine“, poručile su članice Klape Mindula.

Veliki odaziv medija ( Trogirski portal, Gradski Radio Trogir, Nova TV, Radio Split, Radio Dalmacija, Slobodna Dalmacija, portal Dalmacija news, Dalmacija danas, te Radio prvi program HRT-a) osim što su doprinijeli popularizaciji samog seminara i klapskog pjevanja, doprinijeli su i turističkoj promociji samog mjesta, te cijelog područja.

ZADNJE OBJAVE