25 C
Trogir
NaslovnicaKULTURADr.sc. Ivo Babić u Zagrebu održao predavanje i prezentaciju nepoznatog kamenog reljefa...

Dr.sc. Ivo Babić u Zagrebu održao predavanje i prezentaciju nepoznatog kamenog reljefa majstora Radovana

U prepunom Art salonu u Zagrebu prof. dr. Ivo Babić održao je predavanje povodom prezentacije nepoznatog kamenog reljefa pripisanog majstoru Radovanu, u nazočnosti brojnih Trogirana, prof. Iva Delalle i Vladimira Slade-Šilovića sa suprugama, Jasne Coce, Ane Coce Mavar, pomorskog kapetana Marija Babića te uglednih javnih djelatnika, akademika Emilija Marina, prof. dr. Slobodana Prospera Novaka, prof. dr. Željke Čorak, dr. sc. Snješke Knežević, dr. sc. Ane Plosnić Škarić, muzejskog savjetnika Guida Quiena, dr. sc. Krešimira Kužića, prof. dr. Mirka Petrića.

Reljef je bio vlasništvo gospođe Elisabette Marcucci i nalazio se u niši njene gospodarske zgrade u Pesaru. Prema obiteljskoj tradiciji reljef potječe iz Trogira i djelo je majstora Radovana. Reljef je, prema njenom kazivanju, donio iz Trogira jedan njen predak u društvu izvjesnog Malateste. Bio je predmetom štovanja među ribarima u Pesaru, koji su ga nosili u procesijama, a prepoznavao se kao prikaz sv. Kristofora. Prema predaji, sv. Kristofor prenio je preko vode malog Isusa, a osobito su ga štovali putnici moreplovci na pogibeljnim putovanjima. U Dalmaciji je bio prikazan na fresci na Peristilu u Splitu; sv. Kristofor je bio naslikan i na fresci u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na kojoj je, prema mišljenju prof. dr. Ive Babića, radio Majstor Radovan. Na otoku Čiovu, na mjestu današnje crkve Sv. Jakova, nalazila se crkva posvećena Sv. Kristoforu, svecu kojeg su posebno štovali članovi roda Cipicco iz kojeg je potekao veliki broj soprakomita, među kojima su bili posebno slavni oni koji su ratovali na Levantu. 

Prema želji gospođe Marcucci i njene sestre da se taj reljef vrati u Trogir, prof.dr.Ivo Babić se angažirao kod nadležnih ustanova, posebno kod Ministarstva kulture RH, kojima je slao zamolbe i preporuke da se reljef otkupi. Nažalost, unatoč i velikog medijskog angažmana, nije bilo odjeka a ni volje za otkupom reljefa. Stoga je 2016. godine reljef bio prodan na dražbi u Galeriji Piasa u Parizu. U luksuznom katalogu Galerije, fotografija reljefa bila je popraćena tekstom, ekspertizom prof. Babića, jednog od najvećih poznavatelja Radovanova portala. Za otkup je bio zainteresiran i Trogiranin, kipar Nikica Kačić, koji živi u SAD-u, no tijekom aukcije nije uspio uspostaviti telefonsku vezu s aukcijskom kućom u trenutku licitacije, te je reljef kupio dr. Vlado Muzar, vlasnik Art galerije u Zagrebu.    

Kako je na predavanju istaknuo prof. dr. Ivo Babić, radi se o zaista veoma kvalitetnom djelu iz XIII. stoljeća. Reljef koji je sada čuva u Zagrebu blizak je, smatra prof. dr. Ivo Babić, reljefima na središnjem portalu crkve Sv. Marka u Veneciji, onima na luku, s prikazima pojedinih zanata, a koje je vjerojatno radio Majstor Radovan. Reljef je isklesan u mramornom bloku, antičkom spoliju (na poleđini su vidljivi tragovi prvotnih ukrasa). Predstavljanjem ove vrijedne umjetnine javnosti stručnjacima se pruža šansa da je prouče i da možda dokažu da se zaista radi o djelu majstora Radovana zaključio je prof. dr. Ivo Babić.

Dr.sc. Danka Radić

{gallery}danka01{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE