25.4 C
Trogir
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Dominikanci obilježili spomen na mučeništvo fr. Dominika Barača

Dominikanci obilježili spomen na mučeništvo fr. Dominika Barača

Dominikanski red 17. studenoga obilježava spomen na mučeničku smrt fr. Dominika Barača koji  je strijeljan tog datuma 1945. godine u Trogiru. 

Tim povodom je samostan sv. Dominika u subotu organizirao polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred zgrade suda u kojoj je ovaj mučenik bio zatvoren i odveden na strijeljanje. 

Uz provincijala Hrvatske dominikanske provincije o. Slavka Sliškovića, vijenac su položili i  svijeće zapalili starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić, OP , prior splitskog dominikanskog samostana fr. Luka Prcela, OP te  subraća svećenici. 

Nakon toga se u samostanskoj crkvi sv. Dominika molila krunica za sve žrtve komunističkog režima , a potom uslijedila sveta misa koju je predvodio provincijal  o. Slavko Slišković, prof. na KBF-u u Zagrebu.

U propovijedi je istaknuo kako je fr. Dominik umro živeći kršćanske kreposti te naglasio kako je on na ovoj zemlji živio dosljedno i uzorno te u malo godina postigao velika djela. 

-Znaju se imena suca i tužitelja koji su Dominika osudili,  mislili su kako gospodare životom i smrću, ali njihovo je ime potonulo u zaborav i nestalo u smrti. A onaj za koga su mislili da ga predaju smrti, živi u našim sjećanjima, živi u spomenu i što je najvažnije, vjerujemo da živi kod samoga Boga. Ploča na zgradi suda s imenom Dominika Barača svjedoči i kamen glasno viče da se istina i život ne mogu ubiti. Nažalost, Dominik Barač još nije uzdignut na čast oltara, ali mi se nadamo i sve činimo da bude uzdignut. Zato su ovakva događanja bitna da zaživi sjećanje na njega, da se potakne čašćenje na Dominika, da se vjernici počnu uticati njegovom zagovoru, kako bi se pokazalo da on nije samo uzor života na zemlji nego i zagovornik s neba, istaknuo je u svojoj homiliji o. Slišković. 

Na kraju misnog slavlja, provincijalu, subraći svećenicima, nazočnim vjernicima te crkvenom zboru zahvalio je starješina fr. Petar Galić, OP.   

Potom je provincijal blagoslovio i svečano otvorio novu dvoranu u samostanu čiji je naziv „DVORANA FR. DOMINIK BARAČ“

Prvo predavanje u dvorani održao je mr.sc. Ivan Armanda govoreći o životu i djelu fr. Dominika te mučeništvu kojeg je podnio zbog ljubavi prema Kristu, a nakon toga uslijedio je prigodni domjenak.

{gallery}fradominik{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“

AUDIO: Peto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati. Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih...

Stanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo!

„Dosanjan je san generacija svih Seviđana, sretno tekla kućama sevidskih težaka i ribara!“, kazala je to učiteljica razredne nastave Dijana Rinčić na...

GROZJE – rujanska ONLINE RADIONICA Muzeja grada Trogira

Pod rujnim naslovom Grozje muzejska pedagoginja Goranka Tomaš otkriva korak po korak upute za izradu tjednog planera. Nadamo se da ćete se okušati u izradi, uživati u procesu...

Puno smijeha pod zvizdama u kuli Kamerlengo

Sve one, koji se u petak, 18. rujna nađu u Trogiru, očekuju salve smijeha u Kuli Kamerlengo koja će ugostiti Splicki stand-up...