18.6 C
Trogir
Nedjelja, 20 rujna, 2020
Naslovnica Ostalo ZABAVA Dobitnici Porina su...

Dobitnici Porina su…

Na završnoj svečanosti Glazbene nagrade Porin koja se održala u splitskoj Spaladium Areni, podijeljene su statue u 12 kategorija, dok su u predprijenosu dodijeljene statue u 21 kategoriji. 

Oliverov i Gibonnijev album “Familija” i u velikom finalu dobitnik je tri Porina. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu Sreća dok je Oliver Dragojević kipić dobio za najbolju mušku vokalnu izvedbu i interpretaciju skladbe Gdje to piše?. Također je za skladbu Gdje to piše? Elvis Stanić dobio i nagradu za najbolju produkciju i aranžman, a Oliver i Gibonni ujedno imaju i najbolji album pop glazbe. Tako je album “Familija” s tri osvojene statue iz predprijenosa i tri u velikom finalu ukupno dobio šest Porina. 

Iza splitskih glazbenika, prema broju dobivenih nagrada, slijedi Matija Dedić s tri Porina, koji su mu dodijeljena u predprijenosu, uoči završne dodjele. Porin je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, skladba s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe za skladbu Fortune smiles.

Autor Nenad Borgudan i grupa Detour u velikom finalu dobitnici su Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se. U konačnici imaju dvije statue jer su nagradu dobili i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Isto toliko imaju Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj koji su na završnoj svečanosti dobili Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe za skladbu Sunčana polja, a dobitnici su i u kategoriji Najboljeg albuma klasične glazbe. Što se tiče ženske vokalne izvedbe, nagradu je dobila Josipa Lisac, novi izvođač godine je Antonela Doko, Tereza Kesovija ima Najbolji album zabavne glazbe “Oči duše”, a Let 3 dobio je Porin za Najbolji album rock glazbe “Angela Merkel ….”. 

Što se tiče jazza, u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dobitnik je Vedran Ružić za album “Spiritual Market”, Singrlice i njihov album “Ajde cure u…” dobitnici su Porina za Najbolji album etno glazbe, dok je najbolji album tamburaške glazbe “Siniša Leopold – Gold collection” u izvedbi Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a. 

Elementalov album “Tijelo” dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album “Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina” u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja snimka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić. Za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena je skladba Glas iz Dubrovnika, stavak za klarinet i gudače, autora Miroslava Miletića, u izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista.

Saksofonist Igor Geržina nagradu je dobio za najbolji instrumentalni album “Bucket list”, za najbolji video broj Život nije siv u izvedbi Mie Dimišić nagrađen je režiser Boris Sekulić, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa. 

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off, autora Joea Kaplowitza, u izvedbi 4IN3+1, za najbolji album folklorne i klapske glazbe “50. festival dalmatinskih klapa Omiš – večer novih skladbi” nagrađen je Dušan Šarac, a za najbolji tematsko-povijesni album “Boško Petrović – Original album collection vol 1&2” nagrađen je autor izdanja Davor Drezga. Album “Božićne pjesme” u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a Hrvoje Horvat nagrađen je za “Karlovačko RockOff 2016.”, najbolji album s raznim izvođačima.

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljene su i nagrade za životna djela. Porin za životno djelo daje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica.

{gallery}porin2017{/gallery}

Foto: Izvan Fokusa / Julien Duval

ZADNJE OBJAVE

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“

AUDIO: Peto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati. Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih...

Stanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo!

„Dosanjan je san generacija svih Seviđana, sretno tekla kućama sevidskih težaka i ribara!“, kazala je to učiteljica razredne nastave Dijana Rinčić na...

GROZJE – rujanska ONLINE RADIONICA Muzeja grada Trogira

Pod rujnim naslovom Grozje muzejska pedagoginja Goranka Tomaš otkriva korak po korak upute za izradu tjednog planera. Nadamo se da ćete se okušati u izradi, uživati u procesu...

Puno smijeha pod zvizdama u kuli Kamerlengo

Sve one, koji se u petak, 18. rujna nađu u Trogiru, očekuju salve smijeha u Kuli Kamerlengo koja će ugostiti Splicki stand-up...