17.8 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJADirektor županijskog TZ-a Joško Stella: Očekujemo dobar Uskrs i rekordnu turističku sezonu

Direktor županijskog TZ-a Joško Stella: Očekujemo dobar Uskrs i rekordnu turističku sezonu

Iako je još rano da se na temalju dobrih najava, koje stižu s gotovo svih tržišta, pouzdano ustvrdi kakva će biti ovogodišnja sezona, letvica je ipak, s obzirom na lanjske rekorde, visoko postavljena što znači da se očekuje porast turističkog prometa unutar deset posto. Znatno veći promet u odnosu na prošlu godinu očekuje se i za Uskrs, kojim tradicionalno počinje veći val dolazaka turista. Ovogodišnji blagdan pada 16.travnja što bi, poklopi li se s kasnim Uskrsom i lijepo vrijeme, moglo utjecati da određeni broj turista odluči posjetiti našu obalu u zadnji čas.

-Kompletni buking je krenuo dosta ranije i znatno je kvalitetniji nego lani. To je dobar znak jer nam daje za pravo očekivati još jednu rekordnu sezonu. Isto tako, i buking za Uskrs više je nego dobar. Zbog kasnijih blagdana imali smo nešto slabije popunjen ožujak, no sada očekujemo da će nam baš ta činjenica pomoći u prevladavanju travanjske odnosno svibanjske rupe, rekao je za Trogirski portal direktor ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. 

Dalmatinski turizam treba odgovoriti na izazov popunjavanja predsezone do lipnja i srpnja što ovisi o puno čimbenika, od ekonomskih, geopolitičkih pa čak i meteoroloških, na koje se ne može utjecati, ali neke zadanosti ipak postoje. Ako se gostima punudi kvalitetan sadržaj i turistički proizvod koji se uklapa u poseban dalmatinski milj uspjeh ne može izostati. Županijska turistička zajednica pokrenula je projekt cikloturizma, dakle ciljane predsezonske aktivnosti čiji bi se prvi pravi rezultati mogli vidjeti već ove godine 

-Dosad je trasirano i uređeno čak 4500 kilometara biciklističkih staza i po tome smo prvi u Hrvatskoj. Ulaganja za iznajmljivače i hotele za prilagodbu cikloturistima nisu velika, no važno je da vode računa o tome da, primjerice, moraju imati sigurnu prostoriju za smještaj bicikla jer gosti stižu i sa svojim biciklima od po nekoliko tisuća eura i ne žele ih ostavljati bilo gdje, kaže Stella dodajući kako svi koji sudjeluju u tom lancu, od agencija, turističkih zajednica i  lokalne samoprave, moraju dati svoj maksimum. 

Splitsko-dalmatinska županija ujedinila je nekoliko komponenti turističke ponude, razvijajući istodobno urbani, otočni, te seoski turizam u Dalmatinskoj zagori. Prioritetna zadaća je daljnji iskorak u turizmu, što uključuje široku lepezu izbora za ciljane turiste koji na najbolji način trebaju iskoristiti vrijeme provedeno u Dalmaciji. S druge strane, u izradi je i strateški dokument održivog razvoja turizma koji bi trebao izbalansirati dva, na izgled kontradiktorna cilja, a to znači da, pučki rečeno, utrka za golim brojkama i statistikom ne smije ići na štetu lokalnom stanovništu.

-Trogirani imaju puno pravo tražiti od gradske vlasti više dječjih vrtića i igraonica, javnih sadržaja i, općenito, jaču društvenu infrastrukturu jer će tako znati zašto su se ljeti gužvali u nepreglednim kolonama ili tiskali po gradskim ulicama. Znat će da zarada od turizna nije išla samo u privatne džepove nego i u zajedničku blagajnu iz koje će se onda financirati potrebe lokalne zajednice. To je smisao održivog razvoja, ustvrdio je Stella.

Turističkim djelatnicima poručuje, pak, da budu ljubazni prema gostima jer oni, osim dobre usluge, pamte i gostoljubivost domaćina. Sada, kad je ponovno počela bitka za svakog gosta, pojačanom će se promidžbom pokušati privući i domaći turisti te gosti iz Hrvatskoj susjednih zemalja koji, osim blizine dalmatinskih turističkih destinacija, hvale i pamte našu gostoljubivost. 

Lako je napuniti sezonu, umijeće je biti uspješan u predsezoni, a to i jest naš cilj, poručio je direktor županijskog TZ-a Joško Stella.

ZADNJE OBJAVE