37 C
Trogir
NaslovnicaKULTURADeseta Opera Selecta: „Best of“ svjetske opere u Kuli Kamerlengo uz nastupe...

Deseta Opera Selecta: „Best of“ svjetske opere u Kuli Kamerlengo uz nastupe najvećih svjetskih umjetnika

Jubilarno deseto izdanje Opere Selecte bit će pravi glazbeni spektakl na jednoj od najljepših ljetnih pozornica na Mediteranu

U predivnom ambijentu Brown Beach House hotela na Čiovu održana je najavna press konferencija jubilarne desete Opere Selecte koja je na rasporedu u nedjelju, 29. srpnja u 21 sat u Kuli Kamerlengo. Događaj koji je u posljednjem desetljeću podignuo ljetnu kulturnu ponudu Trogira na najviši nivo i postao brend grada, u njegovom će desetom izdanju uveličati petero vrhunskih opernih izvođača koji su jednoglasno najavili program kao – the best of svjetske opere. 

Radi se o umjetnicima koji su već nastupali na Operi Selecti, a ponovno su izabrani prema glasovima publike kao oni koji su ih se najviše dojmili. Jedna od njih, RuskinjaAnna Samuil, ponajbolja je svjetska sopranistica i prvakinja pozornica La Scala u Milanu, Metropolitan u New Yorku…

– Kada sam bila u Trogiru prvi put 2016. godine, oduševila sam se. Poznavala sam Jadran otprije samo s talijanske strane, no ovo ovdje je neusporedivo ljepše. Kula Kamerlengo je prekrasna kulisa, sjajne akustike u kojoj će se čuti isključivo naš prirodni glas. Bit će to sjajan operni događaj – najavila je Anna Samuil. 

Meksički bariton Alfredo Daza vratio se u Trogir nakon dvije godine i također dijeli oduševljenje gradom, Kulom…

– Već sam to rekao i ponovit ću – Želim živjeti ovdje! Obožavam ovo mjesto, ljudi su posebno srdačni i mislim da je to sličnost između Meksikanaca i Hrvata. Odabrao sam i neke meksičke pjesme za program Opere Selecte i samo mogu reći da će to biti jedan super koncert – rekao je Alfredo Daza

Vodeći ruski bas Aleksei Tanovitski već je nekoliko puta nastupao u Trogiru i tako pripomogao da Opera Selecta postane ono što danas jest.

– Trogir me apsolutno očarao i sretan sam što sam mogao biti dio ovog projekta. U počecima je to bilo zanimljivo i uzbudljivo, morali smo praktički “izmisliti” sve, od pozornice do rasvjete, no danas je to zaživjelo u veliki događaj. Proputovao sam cijeli svijet i mogu reći da je Hrvatska najljepša – istaknuo je Aleksei Tanitovski. 

Pavol Breslik slovački je tenor koji jedini prvi put nastupa na Operi Selecti. Dio je to tradicije prema kojoj svake godine jedan izvođač ima premijeru pred trogirskom publikom. 

– Kada sam dobio poziv od Anne Samuil da nastupim, bio sam u dvojbi jer dvije godine nisam bio na odmoru i htio sam da to bude ovo ljeto. Na kraju sam pristao i sretan sam zbog toga. Iako je nama izvođačima najzahtjevnije pjevati na otvorenom, čuo sam da u Kuli to sjajno zvuči tako da se jako veselim nastupu – rekao je Pavol Breslik koji je ovom prigodom zapjevao jednu od najpoznatijih arija, O sole mio.

Na pozornici Kule Kamerlengo pridružit će im se još i ruska mezzosopranistica Elena Zaremba, a dobrodošlicu im je izrazio gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

– Zbog svoje bogate povijesti i kulturne baštine Trogir zaslužuje ovakav događaj. Opera Selecta je sad već postala prava tradicija, postala je brend kojeg želimo usko vezati s brendom grada. Zaista nije mala stvar da ugošćujemo umjetnike koji su autoriteti svjetske opere i koji regularno nastupaju i milanskoj La Scalli, Metorpolitanu u New Yorku ili u Royal Opera House u Londonu i možda ću zvučati lokal patriotski, ali meni je naša Kula ljepša od svih svjetskih pozornica – rekao je gradonačelnik Bilić i uručio poklone izvođačima u ime Grada Trogira, a tenor Breslik odlučio je da će nastupiti u Geninoj košulji koju je dobio.

Izvođače su pozdravili još u ime organizatora Natalija Vukelić i Vinko Buble iz Udruge sv. Jakov koja od samog početka s velikim entuzijazmom čini da ovaj hvalevrijedan projekt traje i raste iz godine u godinu. 

Napomenimo još kako će izvođači nastupiti uz glasovirsku pratnju vrhunskih pijanista, prof. Olge Cinkoburove i Matthiasa Samuila te uz recital dramskog prvaka Joška Ševe.

Ulaznice za deseto izdanje Opere Selecte mogu se kupiti upravo u Kuli Kamerlengo te u uredu TZ-a Grada Trogira na sam dan koncerta.

Podsjećamo, Opera Selecta projekt je započet još 2009. u cilju približavanja klasične glazbe široj publici. Otada je izvrsno prihvaćen te je postao tradicija grada Trogira. Opera Selecta dosad je u Trogir dovela čitav niz umjetnika svjetskog glasa i postala kulturno-glazbeni brend grada, ali doprinijela i prepoznatljivosti Hrvatske. Održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Trogira. Opera Selecta publici godinama nudi ekskluzivne premijerne nastupe svjetskih opernih velikana koji dolaze s pozornica Teatro alla Scala, Boljšoj teatra, Metropolitan opere, Mariinsky teatrai niza drugih eminentnih opernih kuća u svijetu, a koji za svoj prvi nastup u Hrvatskoj odabiru upravo pozornicu Opere Selecte u predivnom ambijentu Kule Kamerlengo.

{gallery}selecta01{/gallery}

ZADNJE OBJAVE