12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRDanas slavimo blagdan Gospe od Karmela

Danas slavimo blagdan Gospe od Karmela

Današnji blagdan svečano se obilježava u trogirskoj prvostolnici i u crkvi Gospe od Karmela : 

Nakon jutarnjih svetih misa u 6, 8 i 10 sati, u 18 sati je  sv. krunica u crkvi Gospe od Karmela.

U 18.30 je  procesija s Gospinim kipom od crkve Gospe od Karmela do katedrale, a u 19 sati svečana sv. misa u katedrali koju će služiti mons. Miroslav Vidović, generalni vikar SMN.

U 20 sati slijedi povratak procesije s Gospinim kipom do crkve Gospe od Karmela

-Nakon svete mise i procesije organizirana je Pučka fešta na kojoj će uz dobru spizu i piće biti odlične glazbe, poručio je Vinko Tomaš, predsjednik udruge Gospe od Karmela, osnovane 1997. godine na inicijativu brojnih štovatelja Gospe od Karmela.

Inače, pučka pobožnost Gospi Karmelskoj nastala je na temelju viđenja sv. Šimuna Stocka, trećega po redu generala karmelićanskog reda.

Šimunu se ukazala Blažena Djevica Marija. Tom prigodom dala mu je škapular i obećanje da će svatko tko ga bude nosio i s njime umre biti pošteđen muka u paklu.

Blagdan Blažene Djevice Marije od Karmela proglašen je za cijelu Crkvu 1726. Karmel je lijepa gora uz obalu Sredozemnog mora u Palestini ili Izraelu. To ime u prijevodu znači voćnjak ili plodna vrtna zemlja. Sveti Ilija, prorok, propovijedao je i poticao slušatelje na štovanje pravoga Boga Jahve na toj gori. Red karmelićana je utemeljio Bertold iz Kalabrije, križar 1155. Lijepa crkva u Haiti na brdu Karmelu svjedoči o postanku toga reda.

 

ZADNJE OBJAVE