21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDanas je Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti

Danas je Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti

U fotogaleriji pogledajte kako je u trogirskoj katedrali, crkvi Gospe od Anđela i u crkvi Sv. Dominika uređen Kristov grob

Na Veliki petak, ne slavi se euharistijsko slavlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka,cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci. 

Na Veliki petak i Veliku subotu ne slavi se misa, jer u ta dva dana “Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve” .

U večernjim satima, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. 

Velika subota, dan je tišine i molitve – dan Kristova počinka u grobu. Posjećuje se posebno uređen Božji grob u crkvi. Navečer se slavi Vazmeno bdijenje.

Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. 

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. U te dane ne zvone crkvena zvona.

U fotogaleriji pogledajte kako je u trogirskoj katedrali, crkvi Gospe od Anđela i u crkvi Sv. Dominika uređen Kristov grob 

Katedrala sv. Lovre

Foto: IRM

{gallery}katedrala08{/gallery}

 

 

 

 

Crkva Gospe od Anđela

Foto:Župa Gospe od Anđela 

{gallery}goa08{/gallery}

 

Crkva sv. Dominika

Foto:IRM

{gallery}svetidominik07{/gallery}

ZADNJE OBJAVE