37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDanas je Čista srijeda ili Pepelnica

Danas je Čista srijeda ili Pepelnica

Prvi je dan korizme poznatiji kao Pepelnica ili Čista srijeda. Na današnji dan svećenici vjernicima na čelu pepelom prave znak križa pozivajući ih na pokajanje.

Čista je srijeda ili Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa.

Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju zaUskrs, koji se ove godine slavi 1. travnja. U doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela.

Čista srijeda, uz Veliki petak, jedini je dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Posipanje pepelom

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjerinicima da razviju duh poniznosti i žrtve. Također, podsjeća ih da je Bog velikodušan i milorsrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo, koji se dobije od grančica palme koje su blagoslovljenje na Cvjetnicu prošle godine, blagoslivlja se svetom vodom i tamjanom. Ljude bi trebao podsjećati na njihovu prolaznost.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti.

Izvor: Dnevnik.hr

 

ZADNJE OBJAVE