22 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaKULTURADan mađarske kulture u Trogiru

Dan mađarske kulture u Trogiru

Godina 2017. u Mađarskoj je proglašena “Godinom Svetog Ladislava”, tim povodom Mađarski institut u Zagrebu do sada je diljem Hrvatske održao niz događanja s ciljem obilježavanja 940. obljetnice od sjedanja kralja Ladislava I. Svetog na prijestolje.

Aktivnosti se, s istim ciljem, nastavljaju u Trogiru gdje će se u petak, 13. listopada u Galeriji Cate Dujšin Ribar s početkom u 19:00 sati, održati prigodan program pod naslovom Dan mađarske kulture u Trogiru.

 U organizaciji Grada Trogira, Mađarskog instituta u Zagrebu i Muzeja grada Trogira u Galeriji Cate Dujšin Ribar (Gradska vrata 4, Trogir) održat će se sljedeći program:

 19:00 sati otvaranje izložbi: 

“Čistom vjerom, čvrstom rukom” – Kralj Sveti Ladislav, prvak vjere, junak domovine  

Autori izložbe Terézia Kerny, Tamás Kiss, S. Norbert Medgyesy i Dinko Šokčević

Freske o Svetom Ladislavu u Karpatskom bazenu 

Autor izložbe Zoltán Móser

Staru hrvatsku himnu u čast Kralju Ladislavu Svetom iz zbirke Cithara Octochorda recitira na hrvatskom jeziku i u mađarskom prijevodu Lea Kovács

 19:30 sati  koncert ansambla Musica Profana “Nebeska i zemaljska ljubav” 

 – vokalna i instrumentalna glazba 17. i 18. stoljeća

– Dan mađarske kulture u Trogiru koji će proteći u znaku koncerta i zanimljivih izložbi o Svetom Ladislavu dobar su uvod u nadolazeće obilježavanje Dana grada Trogira i blagdana svetog Ivana Trogirskog – i zato: Veselimo se vašem dolasku, poručuju iz Muzeja grada Trogira .

 

ZADNJE OBJAVE