14.8 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI Čuvanje okruške baštine - Prisložimo „Okruški škafetin“ uživo

Čuvanje okruške baštine – Prisložimo „Okruški škafetin“ uživo

U 2020. godini Općina Okrug će raditi na očuvanju baštine našeg malog mista. Jedan od prvih poteza je „prislagivanje okruškog škafetina“  koji postoji na Facebooku  i „oživljavanje“ virtualnog albuma koji tamo postoji.

Već nekoliko godina postoji Facebook stranica Okruški škafetin kojoj je administratorica Karolina Miše. Riječ je o stranici koja je nastala spontano, a privukla velik broj mještana ali i ljudi koji ne žive tu ali vole Okrug. Prati je gotovo 700 ljudi. Osim ispunjavanja glavne svrhe: objave starih fotografija, objavljuju se i poneke vijesti iz svakodnevnog života. 

Kako taj virtualni svijet nije svima dostupan i blijedi sav žar koji imaju stare fotografije i uspomene odlučili smo taj škafetin oživjeti, obogatiti i učiniti da bude dostupan svima. Mještanima, prijateljima, turistima, djeci u vrtiću u školi… Nek svaka fotografija ispriča neku priču. 

Pozivamo naše mještane da u idućih mjesec dana djelatnicama TZ Okrug u glavni ured  donesu stare fotografije koje imaju po svojim škafetinima, one će ih skenirati i odmah vratiti. Kako je riječ o nečijem privatnom vlasništvu zamolit ćemo mještane da daju privolu da se te fotografije koriste u promociji općine i podizanju svijesti o baštini Okruka. Svakako bi bilo poželjno da se znaju neki detalji o fotografiji (okvirno vrijeme snimanja fotografije, mjesto gdje je fotografija snimljena i tko je na njoj). Isto tako bilo bi dobro da fotografije budu što jasnije i ako je moguće neoštećene. 

Cilj nam je od kvalitetnijih fotografija (a procjenu o kvaliteti će napraviti stručnjaci) napraviti izložbu koja bi sigurno bila dio nekog od važnijih događaja ove godine ali i za buduće. Sve fotografije bi bile dostupne kroz albume, projekcije i slično. Fotografije bi bile izložene i u prostorijama Općine Okrug i uredima koje društva povezana sa nama koriste. Neke će naći mjesto i kod otvaranja novog dječjeg vrtića „Kadujica“.

Svakako pozivamo i mještane koji osim starih fotografija imaju  narodne nošnje (ili fotografije nošnje koja je postojala u Okruku), stare svjedodžbe iz doba drugog svjetskog rata… da nam dostave ili omoguće fotografiranja, skeniranje sve u svrhu očuvanja baštine i omogućavanja prijenosa tog blaga na nove generacije.” 

Link poveznica na web stranici Općine Okrug: 

http://www.okrug.hr/novosti/clanak/artmid/715/articleid/988/%c4%8cuvanje-okru%c5%a1ke-ba%c5%a1tine-prislo%c5%beimo-okru%c5%a1ki-%c5%a1kafetin  

Tekst & foto: Općina Okrug

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....