13.9 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Članovi udruge TOMS: „Učenici, budite pažljivi u prometu!“

Članovi udruge TOMS: „Učenici, budite pažljivi u prometu!“

Maturanti Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin u ponedjeljak su u školi imali priliku poslušati osobna iskustva članova Udruge tjelesnih invalida “TOMS”, čije živote je promijenila prometna nesreća.

Naime, udruga TOMS je u 2017-oj prijavila projektni prijedlog na natječaj za donacije tvrtke Split parking d.o.o.-programsko područje „Prometna sigurnost i prometna kultura“. Projekt „Zeleno za jednake mogućnosti“ odobren je za sufinanciranje u okviru navedenog natječaja te su provedne projektne aktivnosti pripreme i tiskanja promotivnog materijala.

Glavna projektna aktivnost, predavanje za učenike završnih razreda srednje škole se temeljilo na temama vezanim za ugroženost mladih u prometu, s posebnim naglaskom na prekoračenje brzine, vožnju pod utjecajem alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa te upotrebu mobilnog telefona tijekom vožnje. 

Okupljenim učenicima svoje iskustvo stradavanja u prometu iznio je član Udruge Branimir Ćurak koji je invaliditet zadobio u prometnoj nesreći na motociklu.

Učenicima se ovim projektom  skrenula pozornost i na sudjelovanje osoba  s invaliditetom u prometu,  koji su pored djece i starijih osoba najugroženija skupina  te ukazalo na probleme s  kojima se oni svakodnevno suočavaju u prometu. O ovome je više rekao član Udruge Mirko Rozga koji se prometnicama grada Trogira svakodnevno kreće u električnim invalidskim kolicima te je doživio razne opasne situacije. 

Na predavanju su sudjelovali i djelatnici policije, Jasmin Hasukić, policijski službenik za nadzor i planiranje – prevenciju,  iz Odjela prevencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske koja provodi projektne aktivnosti  „Sigurnost u cestovnom prometu“ i „Sigurnost i samozaštita biciklista“ iz oblasti prometa  i Mario Kraljević, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj postaji Trogir  koji su okupljenima iznijeli svoja iskustva s terena, naveli najčešće prometne prekršaje te rekli nešto o uzročnicima prometnih nesreća. Policijski službenici upozorili su na opasnosti s kojima se suočavaju vozači bicikla, mopeda i motocikla, što je karakteristično za promet na  području Trogira.

Maturanti su sa zanimanjem slušali predavače i predavanje je ostavilo na njih jak utisak.

Tekst i foto: Udruga TOMS

{gallery}toms07{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE

Čestitamo 25. listopada – Dan darivatelja krvi

25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

Započinju tribine „I tebe se pita!“: Trogirani, dođite i birajte male komunalne investicije u vašem mjesnom odboru!

Tribine se održavaju sljedeći tjedan, od ponedjeljka do subote, po svim mjesnim odborima, a u istim terminima bit će i online...

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...