31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRCILJ MI JE DA SVAKE GODINE ZASADIMO STOTINJAK NOVIH STABALA, KAŽE DANIJEL KUKOČ,...

CILJ MI JE DA SVAKE GODINE ZASADIMO STOTINJAK NOVIH STABALA, KAŽE DANIJEL KUKOČ, DIREKTOR „TROGIR HOLDINGA“

Briga za okoliš trebala bi biti posao svih aktivnih sudionika u društvu, a znanstveni je konsenzus da je sadašnja generacija upravitelja zelenim površinama jedina u mogućnosti napraviti zahvate u planiranju i njezi zelenila u smislu smanjenja posljedica globalnih klimatskih promjena. Ti će zahvati ističu mjerodavni biti od presudnog značenja za održivi razvoj gradova u budućnosti koji sa sobom nosi puno velikih izazova, i stoga je vrlo bitno da se odmah krene u njih.

Međunarodni panel o klimatskim promjenama izradio je prognostičke modele utjecaja povećanja koncentracije stakleničkih plinova na globalnoj razini. Prema navedenim istraživanjima na prostoru RH očekuje se porast prosječne godišnje temperature do 2050. za oko 2 stupnja. Nedvojbeno je da je upravo povećanje pokrovnosti krošanja stabala u urbanim kao i ruralnim područjima, najefikasniji izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo.

Grad Trogir ozbiljno je shvatio ovaj problem te je u suradnji s komunalnom tvrtkom „Trogir holding“ čija djelatnost je skrb o javnim – zelenim površinama  intenzivirao radove na hortikulturnom uređenju užeg i šireg gradskog područja, kako bi se osim toga i uljepšalo okruženje u kojemu živimo te potaknula svijest o ljepoti njegovanog okoliša.

  • Prilikom dolaska na mjesto predsjednika „Trogir holdinga“  jedan od ciljeva koji sam zadao sebi i kolegama je bio da svake godine zasadimo stotinjak novih stabala, te uredimo gradske parkove iz dva razloga .Jedan je da se Trogir kao urbano mediteransko središte, UNESCO-v grad i svjetski poznata turistička destinacija promovira i u zeleni grad koji će biti poznat po lijepo uređenim  parkovima i drvoredima, ali da sadnjom novih zelenih površina odgovorimo na prilagodbu klimatskim promjenama, kazuje čelnik te tvrtke Danijel Kukoč.
  • Do svibnja ove godine zasađeno je  više od 40 stabala na području centra grada, Arbanije, Drvenika Velog i Malog te Planog. Tijekom listopada i studenog  nastavili smo sadnju stabala. Na Drveniku Velikom, nastavlja se sadnja pinija na rivi. Na gradskoj rivi je planirana zamjena dviju palmi, a na području Brigi sadnja stabala na dijelu gdje je zasađen drvored stabala koštela prema mostu hrvatskih branitelja. Grad Trogir u suradnji s Holdingom prijavio se na javni poziv koji je proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata koji je objavljen 21. rujna i zatvoren 21. listopada.

-Cilj provedbe mjera je povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskim promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatske neutralne Hrvatske. Trogir je svrstan u kategoriju mediteranski i submediteranski dio Hrvatske i po tome smo birali biljne vrste koje su bile u toj kategoriji. Prijavili smo se za 100-tinjak stabala biljnih vrsta Pinus pinea L. (pinija), Moros nigra L (crni dud), Quercus ilex (crnika), kao i izgradnju javnih slavina na području Trogira. Tijekom iduće godine ovaj projekt ćemo realizirati, jer sam u startu postavio zadatak da svake godine na području grada  imamo 100 novih stabala, dodaje Kukoč.

Doznajemo kako je Holding uspostavio suradnju s jednom tvrtkom koja je na javnom natječaju za hortikulturno uređenja obalnog pojasa Brigi – Lokvice dostavila najpovoljniju ponudu u vrijednosti od oko 1.300.000 kuna te da će nakon potpisivanja ugovora koji se očekuje u studenom ove godine izvršiti hortikulturno uređenje toga pojasa. Grad će tako na istočnom ulazu dobiti novu vizuru s više od 200 stabala i grmova različitih biljnih vrsta, više od 1800 sadnica ornamentalnih trava i trajnica i oko 1000 lukovica različitog cvijeća. Posao će biti obavljen za pet mjeseci.

  • Iz godine u godinu vremenske prilike remete normalan razvoj biljaka. Ovo ljeto kao i nekoliko prethodnih zalijevanje mladih stabala olakšalo nam je vozilo „Muvo“ koje ima spremnik za vodu od 2000 l. U cilju racionalizacije troškova i unapređenja sustava krenuli smo i u nabavu vreća za navodnjavanje stabala. Prije nekoliko dana stiglo je prvih 50 vreća koje su prikladne za stabla promjera 18 cm. Vreće su izgrađene od robusnog polietilena 400 g/ m², zapremnine 75 l (20 galona). Zahvaljujući sporoj odvodnji vode u tlo kroz male rupe, može se osigurati navodnjavanje od 3 dana čime ćemo postići ravnomjerno navodnjavanje stabala, ali i uštede troškova na njihovom zalijevanju, pojašnjava način na koji se vodi briga oko održavanja zasađenih stabala.
  • Grad kreće u projektiranje cjelovitog hortikulturnog uređenja parkova Žudika i Fortin, te se nadamo da će“ Trogir holding“ kao partner sudjelovati i u tim projektima. U iduće dvije-tri godine i ti dijelovi povijesne jezgre imat će reprezentativan izgled kakav ona i zaslužuje. Želim naglasiti kako činimo sve da u vremenu koje je pred nama učinimo grad što ljepšim i zelenijim, zaključio je Danijel Kukoč, predsjednik Uprave Trogir holdinga.

GORDANA DRAGAN

Foto: NT

ZADNJE OBJAVE