18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRBRIGI POSTAJU NOVA TROGIRSKA RIVA I ZELENA ZONA ZA OPUŠTANJE

BRIGI POSTAJU NOVA TROGIRSKA RIVA I ZELENA ZONA ZA OPUŠTANJE

Prošli tjedan potpisan je ugovor za drugu fazu uređenja šetnice Brigi u dužini od 450 metara. Ta faza obuhvaća uređenje hortikulture, staza, ugradnju odvodnje, postavljanje javne česme ujedno i jedine koja će trenutačno biti u funkciji, te drvenih klupa. Radove koji trebaju biti gotovi do početka iduće turističke sezone izvodit će tvrtka“ Alfa-Ing“, a vrijedni su 1,3 milijuna kuna plus PDV.

Podsjećamo, u prvoj fazi izgrađena je šetnica s biciklističkom stazom koja je dovršena u rujnu ove godine. Vrijednost toga posla iznosila je 4,5 milijuna kuna od kojih su 3 milijuna kuna bespovratna sredstava dobivena kroz ITU mehanizam.

  • Ponosno mogu reći da će Brigi bit nova trogirska riva, nova zelena zona za opuštanje u šetnji, vožnji biciklom, igri s djecom. Nakon što se tamo prije dvije godine uredila lučica s lukobranom, završetkom  druge faze u lipnju dobit ćemo jedan novi, suvremen, ugodno uređen obalni pojas na dijelu grada koji ima ogroman potencijal. Već sada vidim brojne građane kako tamo provode vrijeme,  nadomak stare gradske jezgre čiju udaljenost možemo mjeriti u koracima, a opet u miru, izvan prometne gužve. Uređenje javnih površina naš  je prioritet kao i raditi na projektima koji će svakodnevnicu naših građana učiniti ugodnijom, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Dodao je kako se uskoro kreće i s realizacijom projekta uređenja prostora od spomenute šetnice Briga pa sve do Pantana.

  • Stalno naglašavam koliko nam je zeleno i održivo važno tako da ćemo nastaviti i s onim projektima koji ublažavaju klimatske promjene i oplemenjuju grad. Uz stotine novih sadnica stabala koje smo posadili u posljednjih nekoliko godina, jedan od njih je svakako i park Garagnin za koji je dokumentacija spremna, a prijavit ćemo ga na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Pripremamo i drugi kapitalan projekt koji bi obuhvatio područje od luke Soline do autobusnog kolodvora, gdje je također predviđen novi gradski park, uz naravno, prioritetno uređenje tržnice i ukopavanje parkinga. Priprema nekih projekata traje duže nego što bismo htjeli, ali ono što želim naglasiti je da su svi aktivni – nema prekida te da uspješno koristimo sve vanjske izvore financiranja koji nam čine i do 50 posto svih investicija, zaključio je gradonačelnik Bilić.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE