26 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKABoban poručio Bulju i Bauku: Poštujem obojicu, ali ja pobjeđujem!

Boban poručio Bulju i Bauku: Poštujem obojicu, ali ja pobjeđujem!

U  burnom političkom tjednu, koji se nastavio i nakon prvosvibanjskih praznika, Zlatko Ževrnja odustao je od kandidature za splitsko-dalmatinskog župana, a umjesto njega u izbornu utrku ulazi bivši dugogodišnji gradonačelnik Solina i aktualni saborski zastupnik Blaženko Boban.

Iako su u izbornu utakmicu uključio u samoj završnici, to ne smatra hendikepom jer, kako je rekao u razgovoru za Trogirski portal, nijedan od njegovih protukandidata nema iskustvo rada i upravljanja lokalnom zajednicom što je, smatra, negova velika prednost. U sedam dana već je “pregazio” pola županije, obišavši i nedavnim mrazom uništene poljoprivredne kulture u dalmatinskom zaleđu . Zbog štete koja se neće moći sanirati bez pomoći države, sastao se s ministrom poljoprivrede Tolušićem, koji je državnog tajnika poslao na teren da zajedno s poljoprivrednicima razgovaraju o zakonskim modelima koji će im olakšati poslovanje.

-Uvažavam sve protukandidate, ali od riječi se ne živi. Otkad sam ušao u politiku, stalno sam u kampanji ako pod tim podrazumijevamo izravni kontakt s građanima, slušanje i rješavanje njihovih problema. Dokazao sam se kao gradonačelnik Solina, grada koji ima gotovo 30 000 stanovnika i koji je model po kojem ću postupati kao župan. Rezulati koji ostaju iza moja tri gradonačelnička mandata, moj su najveći kapital. Prema tome, neka moji protukandidati pričaju što god žele. Djela ostaju, riječi odnosi vjetar, rekao je Boban.

Kaže i da se ne opterećuje svojim protukandidatima jer, osim praznih riječi i niskih udaraca, nemaju što ponuditi biračima. To vrijedi i za SDP-ova Arsena Bauka i za Mostova Mira Bulja kojima, pak, poručuje da svoju predizbornu brigu za građane pokažu i nakon što on postane župan.

-Na zadnjim lokalnim izborima porazio sam pet protukandidata već u prvom krugu s gotovo 70 posto glasova, a solinski HDZ dobio je apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, točnije 16 od ukupno 21 vijećnika. Ipak, uvijek smo  se konzultirali s oporbom oko važnih projekata, imali smo i međustranačko vijeće koje je raspravljalo o proračunu, a on je uglavnom imao jednoglasnu potporu. Zato poručujem svojim protukandidatima da, nakon što me birači izaberu za župana, računam na njihove savjete i razmišljanja. Briga za građane ne prestaje završetkom izbora, poručio je Boban svojim protukandidatima Bauku I Bulju.

Burni politički događaji, koji su doveli do raskida kolacije HDZ-a i Mosta, već se prelijevaju na lokalne izbore, a kampanja, pogotovo ona koju vodi Bulj, a u kojoj su HDZ i Boban glavne mete, mogla bi zasjeniti izborne programe i konkretne projekte među kojima su i oni koje je pripremio i započeo župan Ževrnja. Boban, međutim, kaže da se neće dati uvući u negativnu kampanju, ma koliko njegovi protukandidati ustrajali na tome, nego će u izravnom kontaktu s biračima predstaviti svoj program, ideje i vizije za razvoj najveće hrvatske županije u kojoj je HDZ na vlasti već 24 godine.

Ževrnjino odustajanje od kandidature nije mu, bar što se tiče HDZ-a i njegove biračke baze, naštetilo što su potvrdili i čelnici svih gradskih  i općinskih organizacija HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, koji su podržali njegov ulazak u izbornu utrku. Osim toga, HDZ-ovci dobro pamte da se Boban odrekao gradonačelničke funkcije u zadnjoj godini trećeg uzastopnog mandata jer je obećao svojim biračima da će, postane li saborski zastupnik, odstupiti s gradonačelničke dužnosti. Obećanje je ispunio, a onda zamalo ostao na cesti jer je ubrzo nakon toga pala Oreškovićeva Vlada i raspušten nesretni osmi saziv Hrvatskog sabora. Na listi za izvanredne parlamentarne izbore dobio je tek osmo  mjesto iako se se malo tko od kandidata mogao pohvaliti njegovim izbornim rezultatima. Sada je saborski zastupnik i, spletom okolnosti,  kandidat HDZ-a za splitsko-dalmatinskog župana. Za nekoliko dana službeno starta i pedizborna kampanja u kojoj će biračima predstaviti svoj program. Ljudi na koje računa, a koje će HDZ kandidirati kao Bobanove zamjenike, aktualni su dožupani Ante Šošić i Luka Brčić.

 

ZADNJE OBJAVE