29 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURABlagdan Bogojavljenja - Tri kralja u crkvi sv. Dominika i Božićni...

Blagdan Bogojavljenja – Tri kralja u crkvi sv. Dominika i Božićni koncert u katedrali sv. Lovre u Trogiru

U svetištu bl. Augustina kažotića, odnosno u crkvi sv. Dominika u Trogiru, 6. siječnja 2019. godine, održano je svečano misno slavlje, koje predvodio starješina samostana Petar Galić OP uz asistenciju fr. Ante Kazotija, ministraciju: Vinka Tomaša, Nikole Mamuta, Rikarda Jurjevića, Zdravka Čorića, uz glazbenu animaciju crkvenog zbora pod vodstvom orguljašice Katarine Čačić te nazočnost brojnih vjernika s područja Splitsko- makarske nadbiskupije.

Misna čitanja su pročitale: gospođica Anica Perić i gospođa Adela Čekalović Babić, koja je ujedno i pročitala molitvu vjernika, inače su obe članice crkvenog zbora. Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema Evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena. Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku).

U propovijedi fr. Petar Galić je napomenuo da kaže sv. Toma Akvinski: ‘Mala pogreška na početku, velika je na kraju’ – To dobro znaju učenici i studenti kad imaju zadatke iz matematike i fale “+” i napišu  “-“, te rezultat  ispadne sasvim drukčiji. Taj minus je najvažniji, te male stvari koje mi zanemarimo, ali život znače. Male stvari  kao i male  pogreške postaju na kraju velike stvari kao i velike pogreške a ako ih zanemarujemo ili ne obraćamo pažnju.  važno je primijetiti osobu, koja na taj način upoznaje svoju važnost, kad joj posvetiš važnost upoznaje svoju veličinu. Vrijedi svaki čovjek, ali mu treba posvetiti pažnju. tko bi posvetio pažnju jednom djetetu koje se rodilo u Betlehemu, pored tolike djece. Što bi značilo jedno dijete među ostalima – što se rodilo, još u jednoj štali? Treba pratiti detalje. U detaljima Bog nam otkriva sebe, ako ih zanemarimo – zanemarujemo i sebe. Kaže Isus u Božjoj Riječi i ona točka ne smije se ukloniti, jer mijenja značenje i ruši se osoba koja ga je uklonila. treba upoznati te detalje. Kraljevi, mudraci s Istoka prešli su daleki put slijedeći jedan mali detalj – mali znak – jednu zvijezdu, u kojem su prepoznali znak koji će ih odvesti do tako nečeg velikog da upoznaju i otkriju – da im taj mali znak pogne da otkriju u malom djetetu velikoga Boga. Oni koji su bili tako blizu kao stanovnici Jeruzalema, kao Herod i njegova svita nisu to vidjeli, jer su zanemarili bitne stvari, zbog nekih velikih gluposti kojima su se bavili. Glumili su veličinu, a veličina je skrivena u malenome. Ako tom malenom posvetiš pažnju ono će postati veliko, kao što se u ovom malenom djetetu otkrio se veliki Bog i promijenio one,  koji su mu se došli pokloniti, koji su pronašli put do njega, jer su smatrali važnim te detalje i slijedili ih. Važni su detalji koji pokazuju put, jer se dolazi do cilja. Oni su došli do otkrića koji im je promijenio živote, zato je naglašeno za trojicu kraljeva – mudraca: ‘došli su jednim putem, a vratili se drugim’. Oni koji su tražili, sada su našli i sad Toga nose u sebi. On je Taj koji sada  u njima , usmjerava i vodi. od njih je učinio nove ljude. Nije isto tražiti i naći, ali oni koji traže prate detalje i kad pronalaze , sada znaju kojim putom treba ići. To se dogodilo trojici mudraca- zato su mudraci. I mi ćemo biti mudraci, ako slijedimo znakove – detalje i Božju Riječ i upute  koje nam daje Krist Gospodin po svojoj Crkvi -zaključio je fr. Petar Galić. 

Nakon svete mise fr. Petar je blagoslovio sol i vodu za one koji nisu bili na sinoćnjom bdijenju. Zato se ovaj blagdan zove još i Vodokršće.

Koncert Trogirskih glazbenika u katedrali

U katedrali  sv. Lovre poslije večernje  svete mise za mlade koju je predvodio don Vinko Sanader – trogirski dekan i župnik sv.- Lovre uz suslavlje đakona don  Luke Jurekovića,  koji je po-prvi put propovijedao i don Dražena Balića – župnika Drvenika, održan je koncert duhovne  klasične glazbe  udruge “Trogirski  Glazbenici” u organizaciji TZ grada Trogira. Na koncertu su nastupili: Vlatko Belas – bariton, Bjanka Ivas – mezzosopran, Ursa Ljuban  – orgulje, Dakica Sanko – violina, Anđela Lijović – violina, Maja Andrijolić – sopran, Stefan Kokoškov – tenor, Dubravko Geić – violončelo i Josip Šustić – gitara. Udruga ‘Trogirski Glazbenici’ započela je sa radom u jesen 2018. godine na inicijativu Vlatka Belasa i Urse Ljuban. 

Cilj udruge je oživjeti glazbeni život u Trogiru i okolici u vidu klasične i tradicionalne glazbe te očuvanje kulturne baštine. Izveli su slijedeće skladbe: U sve vrime godišta, obrada  dr. Nikola Buble; A. Vivaldi (1678. -1741.): Sonata za violončelo br. 5 u h-molu (Dubravko Geić – violončelo, Ursa Ljuban, bassa continuo); Ch. Counoud (1818. – 1891.): Ave Maria (Dakica Sanko – violina. Dubravko Geić, violončelo, Ursa Ljuban – orgulje); Astor Plazzolla (1921. – 19092.): iz ciklusa “Estacione Portanes” – Invikeno porteno (Zima u Buenos Airesu), ( Josip Šustić – gitara); P. Mascagni (1863. -1945.); Ave Maria (Bjanka ivas – mezzosopran, Ursa Ljuban – orgulje); G. Bozzati (1830. – 1890.): Tu est Petruis (Vlatko  Belas – bariton, Ursa  ljuban – orgulje); J. S. Bach (1685. – !759.): Sonata za violinu br 3 buv 1005 – Largo (Anđela Lijović – violina); A. Adam (1083. – 1856.): Contique de Nuel (Maja Andrijolić -sopran, Ursa Ljuban – orgulje); J. Mascue (1842. – 1912.)- Meditacija iz opere ‘Thais’ (Dakica Sanko – violina, Ursa Ljuban – orgulje); G. Bozzoti (1830. – 1890.):  Benedikcus iz Božićne mise (Stefan Kokoškov – tenor); C. Franck (1822, – 1890.): Panis Angelicus (Stefan Kokoškov – tenor,  Vlatko Belas – bariton, Ursa Ljuban – orgulje); D. Wilcocks (1973.): Adeste Fideles. 

{gallery}trikralja{/gallery}
Foto i tekst: Ivan Marjanica

ZADNJE OBJAVE