9.1 C
Trogir
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRBilo novo ili staro normalno pravi Božić se događa u srcu

Bilo novo ili staro normalno pravi Božić se događa u srcu

U ovo božićno vrijeme, stožer je izdao preporuke prema kojima bi mise bile kraće, a polnoćke bi trebale završiti do 22 sata. U crkvama može biti po jedna osoba na sedam kvadratnih metara, dok članovi istog kućanstva ne moraju držati distancu, ali moraju imati maske, dezinficirati ruke, izbjegavati rukovanje i zborno pjevanje. O slavljenju ovogodišnjeg Božića popričali smo s dekanom Trogirskog dekanata i katedralnim župnikom don Vinkom Sanaderom.

– Ovaj Božić nije u lockdownu kao što je bilo uskrsno vrijeme tako da će se ipak, uz ograničeni broj ljudi, moći proslaviti ova velika svetkovina Isusovo rođenje. Na Badnji dan crkva preporučuje vjernicima da se suzdrže od masne hrane i mesa. Vjerujem da se većina ispovjedila i spremno dočekuje Krista u svoje srce. Božić je blagdan ljubavi, života, obitelji i zajedništva. Pozvani smo da u ovom vremenu i mi uzvratimo Kristu za njegovu ljubav, a to je najbolje kroz međuljudske odnose. Možda imate u užoj obitelji ljude s kojima niste u dobrim odnosima pa bi bilo dobro pomiriti se, oprostiti srcem i zaželjeti im zaista sretan Božić. Govore kako ovaj Božić neće biti kao prethodni, što i je točno, ali to se odnosi na vanjsku proslavu. Međutim, on se ništa ne mijenja jer se pravi događa u srcu. Uskrs je najveći, a Božić je najradosniji blagdan. Kaže papa Franjo, Božić je pobjeda poniznosti nad arogancijom, skromnosti nad obiljem, šutnje nad vikom, molitve nad vremenom za sebe, pobjeda Boga nad mojim oholim „ja“.

-U katedrali ćemo misu imati na Badnji dan u 20.00 sati. Nažalost, ove godine je otpala tradicionalna pjevana Bozzotijeva božićna misa. Pripremili smo razglas tako da dio vjernika može pratiti misu ispred katedrale, a svećenici će tu i pričešćivati. Na sam Božić, svete mise bit će kao nedjeljom u 08.00, 09.00, 10:30 i 19.00 sati, a na blagdan svetog Stjepana u 10.30 i 19.00 sati. Na blagdan svete obitelji i spomendan svetog Ivana apostola i evanđeliste svete mise su u 08.00, 09.00, 10:30 i 19.00 sati. U nedjelju ćemo nakon svake mise imati blagoslov obitelji što ćemo ponoviti 3. siječnja i na blagdan Sveta Tri kralja.

-Želio bih ponuditi svima optimizam i nadu jer nam dolazi cjepivo kao način izlječenja. Dakle, treba gajiti nadu i odgovornost. Lijepo je pružiti ruku, međutim srce je važnije. Poštujmo epidemiološke mjere i sigurno će ovaj Božić biti jednako radostan i blagoslovljen. Svima koji su ugroženi koronavirusom ili su teško bolesni neka im Bog udjeli zdravlje. Želim svima čestit Božić i blagoslovljenu 2021. godinu, kazao nam je don Vinko Sanader.

ZADNJE OBJAVE