23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRBetlehemsko svjetlo stiglo u Trogir

Betlehemsko svjetlo stiglo u Trogir

Članovi Saveza izviđača Hrvatske, koji je i ove godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, ispred zagrebačke Katedrale uručili su ga predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću.

 Do katedrale je Betlehemsko svjetlo donijela 8-godišnja djevojčica Katja, koja ide u drugi razred osnovne škole i izviđačica je dvije godine. Pokrovitelj nacionalnog dočeka “Betlehemskog svjetla mira” je Hrvatski sabor, a izviđači su, krenuvši sa Zrinjevca, pronijeli Betlehemsko svjetlo mira do katedrale najužim središtem Zagreba.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem bio je obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ga u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić ističe kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici.

“Hrvatski izviđači dio su jednog velikog skautskog pokreta. U svijetu nas ima 50 milijuna i svi imamo iste ciljeve i ideale, a jedan je svakako služenje zajednici. Betlehemsko svjetlo najljepši je simbolički način da to pokažemo. Svjetlo pale naši prijatelji austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje. Mi danas donosimo svjetlo u našu katedralu, odakle će ga izviđači prenijeti u svoje župne crkve i domove i, nadamo se, obasjati srca u božićne dane”, kazao je Roglić.

Nakon unošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je misa koji je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Po Betlehemsko svjetlo u Zagreb otišlo je i devet članova Odreda izviđača Trogir (DVD Trogir im je ustupio jedno vozilo). Betlehemsko svjetlo je stiglo u Trogir i sada se čuva u prostorijama Odreda izviđača do Božića kada se nosi u katedralu sv. Lovre.

 

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE