23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO : Stigla jesen, u kalendarskom i vremenskom smislu

AUDIO : Stigla jesen, u kalendarskom i vremenskom smislu

I dok svjetski čelnici raspravljaju na zasjedanju u New Yorku o sve ubrzanijim klimatskim promjenama, a znanstvenici u izvješću pod naslovom “Ujedinjeni u znanosti” naglašavaju hitnu potrebu za korjenitom transformacijom društva i gospodarstva, u Hrvatskoj i okolici suočavamo se s još jednom promjenom vremena. Ona nije izravno povezana s globalnim zatopljenjem jer je sličnih promjena bilo i davno prije, ali se svojim intenzitetom djelomično uklapa u poznate scenarije posljedica klimatskih promjena. 

U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine. Srećom za mnoge – tijekom utorka će se stanje smirivati, uz barem djelomično razvedravanje, ali i to samo kratkotrajno jer već u drugom dijelu srijede ponovno dolaze kišonosni oblaci, na Jadranu uz jačanje juga. Promjenljivo će se vrijeme nastaviti i poslije srijede, najprije uz razvedravanje, pa vjerojatno novo naoblačenje s mjestimičnom kišom za vikend i početkom novoga tjedna.

Uz jesen se u našim krajevima najčešće vežu pojmovi poput berbe grožđa i bogatog šarenila na tržnicama, a što se vremenskih prilika tiče, svi se vesele “babljem ljetu”.

Jesu li naši sugrađani i gosti u gradu jedva dočekali dolazak jeseni, saznala je u anketi novinarka Ivana Rinčić Mamut.

{mp3}JESEN{/mp3}

 

ZADNJE OBJAVE