11 C
Trogir
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO: Četvrto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

AUDIO: Četvrto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate! 

Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 satiVaša pitanja su dobrodošla, a možete ih slati putem maila radio@tgholding.hr, pozivom na broj radija 798 – 571 (od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati)

Nastavljamo seriju predavanja o šećernoj bolesti uz dr. Anicu Badanjak, internisticu, endokrinologinju i dijabetologinju.

1. dio emisije – uvod općenito o prehrani

2. dio emisije – mediteranska prehrana

U današnje vrijeme govorimo o ZDRAVOJ ili PRAVILNOJ PREHRANI koja je jednaka za  dijabetičare i zdrave osobe. Uravnoteženom prehranom možemo spriječiti, kontrolirati pa čak i „preokrenuti“ šećernu bolest. Zadnjih godina nastojimo pristup liječenju šećerne bolesti prilagoditi svakom bolesniku posebno. Prehrana je kompleksno područje s mnogo mogućnosti, stoga zahtijeva uključenost nutricionista. Bez hrane nema života, ali uz loše odabranu ili prekomjernu količinu (makar se radilo i o zdravoj hrani), česte su komplikacije. Veliki broj osoba na početku bolesti susreće se s prekomjernom težinom. Čim se postavi dijagnoza bolesti TIP 2 treba provjeriti težinu (zapisati kg) i početi s promjenom stila prehrane. Za početak važno je izbaciti najgore neprijatelje: slatko. Osobe s prekomjernom težinom moraju krenuti sa „zdravim“ mršavljenjem. Prijateljica mi je jednom kazala: „To ti je lako! Samo nemoj previše jesti i smršavit ćeš.“ Nažalost nije lako jer kako mi govori iskustvo apetit zadnji nestaje. Prehrana je skliski teren po kojem se treba znati kretati, a pitanje dijeta podsjeća me na Pandorinu kutiju koju ćemo otvoriti u narednim emisijama, kazala je pored ostalog u novom izdanju emisije dr. Anica Badanjak.                                                                                                                                                       

Poslušajte četvrto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

ZADNJE OBJAVE