23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAApsolutna vlast u Okrugu: Ante Miše izabran za predsjednika Općinskog vijeća

Apsolutna vlast u Okrugu: Ante Miše izabran za predsjednika Općinskog vijeća

Nakon provedenih lokalnih izbora u Okrugu na kojima su pobijedili dotadašnji načelnik Ivica Radić Bagi i njegova nezavisna lista, prošli je tjedan konstituirano i Općinsko vijeće za čijeg je predsjednika izabran Ante Miše. Potpredsjednička mjesta pripala su Ivici Radiću s načelnikove liste te SDP-ovcu Marinu Piveti za kojeg okruška oporba tvrdi da je dio vlasti, a ne opozicija koja također polaže pravo na potpredsjednika Općinskog vijeća iz svojih redova.

Izbori u Okrugu, podsjetimo, riješeni su već u prvom krugu iz kojeg su kao pobjednici izašli Radić i njegova nezavisna lista, osvojivši nikad bolji rezultat koji novom starom načelniku jamči čistu situaciju u općinskom vijeću ili prevedeno- lagodan četverogodišnji mandat.

Osim Radića, koji je već u prvom krugu osvojio 58 posto glasova, i njegova je lista potukla konkurenciju zadobivši povjerenje 46 posto birača što joj je donijelo sedam mandata u 0pćinskom parlamentu koji broji 13 vijećnika.

Preostalih šest mandata podijeli su HDZ, koji je dobio pravo na tri, te HSP i HSU koji imaju dva vijećnika odnosno jednog više od SDP-a, koji ionako ne ulazi u oporbenu kvotu budući da okruški socijademokrati funkcioniraju kao produžena ruka vladajuće opcije.

Izborom Ante Miše, koji dolazi s načelnikove liste, konstituirana je i druga poluga vlasti u toj otočnoj općini koja je prije dvadeset godina, kad je i utemeljena kao zasebna jedinica lokalne samouprave, imala proračun od tek 700 000 kuna. Danas općinska blagajna teži gotovo 21 milijun kuna od čega 30 posto dolazi iz turističkog sektora bilo da je riječ o boravišnoj pristojbi, koncesijskim odobrenjima, naplati parkinga ili porezu na potrošnju.

Prošlogodišnja sezona premašila je sva očekivanja, rekordi su srušeni u svim segmentima turisitičkog poslovanja, pa tako i u dolascima i noćenjima kojih je bilo čak 623 000. 

-600 000 noćenja puta 50 eura znači da moji Okručani, trgovci, ugostitelji i brodari uberu više od 200 milijuna kuna. Veliki broj zaposlenih kroz turističku sezonu povećava porez na dohodak, a i država od PDV-a zaradi 28 milijuna kuna, kaže načelnik Radić.

Okručanima i njihovim gostima poručuje da ove godine neće biti problema s opskrbom vodom i strujom, a  među turističke projekte, koje je u kampanji obećao provesti, najviše je pozornosti i interesa izazvala najava  uređenja obalnog pojasa od Rožca do lučice, te onog od Toča do Planikovice. Realizacijom tog projekta Okrug bi dobio  jedinstvenu i infrastrukturno opremljenu kupališnu cjelinu koja će svojim sadržajima zadovoljiti prohtjeve sve brojnijih gostiju, a njih je lani bilo gotovo 80 000.

ZADNJE OBJAVE