19.2 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAAnte Sanader o trogirskom HDZ-u: “Kad se izgubi povjerenje građana, najbolje je...

Ante Sanader o trogirskom HDZ-u: “Kad se izgubi povjerenje građana, najbolje je početi ispočetka”

O raspuštanju trogirskoga HDZ-a čije je vodstvo, zbog poraza na lokalnim izborima, podnijelo ostavke, razgovarali smo s predsjednikom splitsko-dalmatinskog HDZ-a Antom Sanaderom. 

U kojem roku trogirski HDZ treba izabrati novo vodstvo? Što kaže stranački statut?

-Kaže da se ide na povjerenika. Trogirski ogranak raspušten je nakon što je njegovo vodstvo podnijelo ostavke, a to znači imenovanje povjerenstva koje će voditi stranku do unutarstranačkih izbora. Odluka o povjereniku, koju donosi županijski odbor stranke, bit će poznata za otprilike dva tjedna, a budući da smo u međuvremenu promijenili statut, unutarstranački izbori održat će se po modelu jedan član-jedan glas. Moguće je i da povjerenik ne bude član trogirskoga HDZ-a, no o tome ćemo tek odlučiti.

S obzirom na sve što se događalo u trogirskom HDZ-u, poraz gradonačelničkog kandidata Ivice Baturine, koji je ostao “kratak” za stotinjak glasova, nije toliko alarmantan.  Isto tako, HDZ je pojedinačno najjača stranka iako ne kontrolira Gradsko vijeće. Je li izborni rezultat razlog za raspuštanje ogranka ili je trogirski HDZ puknuo na lošim međuljudskim odnosima raznih interesnih skupina? 

-Uobičajena je praksa da nakon gubitka lokalnih izbora vodstvo ogranka, koje je i donosi odluku o kandidatima za izvršnu vlast i gradsko vijeće te priprema stranku za izbornu utkamicu, preuzme odgovornost i podnese ostavke. Nakon poraza na izborima, trogirski su HDZ-ovci to i učinili, no pokretanje procedure bilo je odgođeno jer smo čekali da se završi konstituiranje tijela lokalne samouprave. Osim toga, oni su i prije izbora najavili ostavke ako HDZ u Trogiru ne obrani gradonačelnički mandat. Izbore su izgubili i sada preuzimaju odgovornost. Tako je to u demokraciji, a tako je i u HDZ-u. Izborni poraz uvijek stvara određeno nezadovoljstvo koje otežava funkcioniranje stranke tako da je ovo najbolje rješenje za trogirski HDZ. Poraz je poraz, ma koliko tanak bio. Kad izgubite izbore, znači da nemate povjerenje građana. A kad  do toga dođe, onda je najbolje početi ispočetka.

Što znači “početi ispočetka” ako su opet pod istom kapom isti ljudi? Predviđa li statut HDZ-a mogućnost pravog početka odnosno brisanje članstva i ponovno upisivanje u stranku što je Zoran Milanović svojedobno proveo u splitskom SDP-u?

-Ne, naš statut ne predviđa brisanje članstva. U piramidi odgovornosti za izborni poraz na prvom je mjestu uvijek vodstvo stranačkog ogranka. Ono priprema stranku za izbore, pa prema tome snosi zasluge za izbornu pobjedu, ali i odgovornost za izborni poraz. 

Trogirski HDZ već godinama opterećuju loši međuljudski i kolegijalni odnosi što je i kumovalo izbornom porazu i gubitku povjerenja birača. Je li vrijeme da se stranka temeljito provjetri i krene od “čiste nule”, ne samo kad je u pitanju novo vodstvo, nego i novo članstvo?

– E sad, ne možete promijeniti ljude. Imamo to što imamo. Novo vodstvo, koje dobije povjerenje članstva odnosno mandat za vođenje stranke, preuzima i najveću odgovornost za funkcioniranje ogranka. Ono treba iznjedriti nova rješenja i pronaći način kako osnažiti stranku i pripremiti je za nove izbore. Vjerujem da će nova rješenja uključiti i nove ljude, a to znači da  političko djelovanje HDZ-a  treba biti prepoznato kao stalna briga za građane zbog kojih i jesmo u politici.

Treba reći i da je Trogir specifična politička sredina u kojoj se stranke izmjenjuju na vlasti. HDZ je bio dvostruki pobjednik izbora 2013. Nismo uspjeli obraniti mandat i sad je na vlasti SDP. 

Zašto trogirski HDZ nije išao s istim kandidatom (Ante Stipčić) koji je prije četiri i pol godine pobijedio na izborima za gradonačelnika?

-Prije otprilike dvije godine trogirski HDZ dobio je novo vodstvo koje je, što potvrđuju i njihove ostavke, preuzelo odgovornost za vođenje stranke, dakle i za izborni rezultat. Nije to ništa neobično. Tako je u svim strankama. Novo vodstvo uvijek ima nove ideje, novi tim ljudi. Svaki HDZ-ov ogranak ima autonomiju u odličivanju koja povlači i odgovornost za izborni rezultat. Odavno smo napustili praksu nametanja rješenja ograncima od čijeg se vodstva traži preuzimanje odgovornosti za kompletno funkcioniranje lokalne organizacije. Oni su tada stali iza svojih odluka kao što su sada preuzeli i odgovornost za rješenja koja nisu dovela do pobjedničkog rezultata.

Trogir ste izgubili, no dobili ste veće gradove poput Splita, Makarske, Solina, Kaštela, Imotskog… Jeste li zadovoljni rezulatima lokalnih izbora u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je 55 jedinica lokalne samoprave odnosno 16 gradova i 39 općina?

-Vrlo smo zadovoljni. Imamo 37 gradonačelnika i načelnika, uključujući i župana Blaženka Bobana koji je na čelu županije u kojoj HDZ nikad nije izgubio izbore. Što se tiče jedinica lokalne samouprave, a njih je u našoj županiji 55, točno je da smo izgubili Trogir, ali smo zato dobili Makarsku. Imamo iskusne i stručne ljude, poput Blaženka Bobana koji je u zadnji trenutak ušao u izbornu utrku i pobijedio svoje protukandidate. Na kraju balade, Splitsko-dalmatinska županija ostaje najjača utvrda HDZ-a.

 

ZADNJE OBJAVE