24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTIANTE MAMUT O PROJEKTIMA TE SKORAŠNJEM OBILJEŽAVANJU POGIBIJE LEGENDARNOG ANDRIJE MATIJAŠA PAUKA

ANTE MAMUT O PROJEKTIMA TE SKORAŠNJEM OBILJEŽAVANJU POGIBIJE LEGENDARNOG ANDRIJE MATIJAŠA PAUKA

TO JE DAN KAD SE S PONOSOM PRISJEĆAMO NAŠEG MJEŠTANINA, BRANITELJA, RATNIKA I VELIKOG ČOVJEKA!

Ovih dana u Rastovcu, mjestu u zaleđu marinske općine uređeno je dječje igralište, a ranije i malonogometno na kojemu su postavljeni i koševi pa se može igrati i košarka. Vrijednost radova u koje je uključeno: postavljanje rasvjete, zaštitne ograde te uređenje okoliša iznosi oko 200 000 kuna. Sredstva su iz općinskog proračuna.

  • Ovaj projekt nas iznimno veseli upravo zbog djece. Ona su do sada koristila mjesnu prometnicu za igru, a sada su napokon dobila svoj prostor koji će im općina održavati, a po potrebi i nadopunjavati dodatnim spravama, kazao je načelnik Ante Mamut.

U toj općini zahuktani su radovi na više infrastrukturnih projekata. Zanimalo nas je dokle se stiglo s projektom uređenja obale u mjestu koji se realizira u suradnji s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije.

  • Lučka uprava izradila je dio koji se odnosi na obalnu konstrukciju, šetnicu, zelene površine i unutarnju odvodnju, dok su radovi koje financira Općina započeli 1. listopada. Riječ je o vanjskoj rasvjeti, cesti, oborinskoj odvodnji, uređenju parkinga i južnog nogostupa te uređenju prostora oko kule. Izvođač tih radova je PDP d.o.o. iz Zagreba, a njihova  vrijednost iznosi 3.337.800,00 kuna. Marinska obala će konačno dobiti zasluženi i dugoočekivani izgled na zadovoljstvo svih naših mještana i posjetitelja. Dugo godina smo čekali ovaj projekt i njegovu realizaciju, uložili velike napore u ishodovanju dozvola i na kraju rezultat je vidljiv. Zahvalio bih Domagoju Marojeviću, ravnatelju LUSDŽ na pruženoj potpori, kazuje načelnik.

Nije izostavio spomenuti ni povijesni projekt vodoopskrbe zagorskog dijela općine.

  • U III. fazi smo izgradnje vodoopskrbnog podsustava Mitlo-Blizna Donja-Blizna Gornja. Sklopljen je okvirni sporazum s izvođačem radova Vodoprivreda d.o.o. Split za izgradnju tlačnih cjevovoda, gravitacijskih cjevovoda, pristupnog puta do vodospreme Plišivica, crpne stanice Žižci i oko 1.840 m cjevovoda uključujući vodovodnu mrežu za zaseok Žižci. U prvoj godini okvirnog sporazuma predviđena je izgradnja svih cjevovoda i crpne stanice Žižci, a u drugoj godini predviđena je izgradnja pristupnog puta do vodospreme Plišivica. Ukupni ugovor iznosi 5.407.501,10 kn od čega na I. fazu otpada 2.592.532,00 kn.
  • Trenutačno je izvedeno 95 posto cjevovoda, izvedeni su grubi građevinski radovi na crpnoj stanici Žižci, slijede obrtnički i monterski radovi. Planirano je do kraja ove godine završiti prvu fazu. Za sljedeću godinu previđena je izgradnja druge faze. Izvedbom I. i II. faze bit će stečeni preduvjeti za spajanje naselja Blizna Gornja i Blizna Donja na vodoopskrbi sustav. Općina je za ovu godinu izdvojila 250 tisuća kuna proračunskih sredstava za treću fazu izgradnje te će u proračunu za 2022. godinu izdvojiti dodatan novac, pojašnjava načelnik Mamut.

Budući da je već godinama u općini Marina problem napajanja električnom energijom problematičan, načelnik je kazao kako će se poboljšanje elektroenergetske mreže i sigurnosti opskrbe električnom energijom cijele općine ostvariti izgradnjom kabelskog voda 35 kV koji će povezati TS 35/10 kV Marina iz TS 110/35 kV Trogir te će se na taj način osigurati dvostruko napajanje i veća sigurnost u opskrbi električnom energijom – gotovo bez prekida u opskrbi.

  • Ukupna dužina kabelske trase iznosi 15 600 metara. Cijeli posao je podijeljen u dvije faze. Duljina trase prve faze je 7600 metara i to od TS 110/35 kV Trogir do TS 20(10)/0,4 kV Vranjica 9. Radovi su izvedeni u cijelosti, osim u Trogiru u dužini cca 985 m. Za ovu dionicu podnesen je zahtjev za građevinsku dozvolu, a radovi se planiraju izvesti u 2021. godini. Duljina trase druge faze je 8000 metara i to od TS 20(10)/0,4 kV Vranjica 9 do TS 35/10 kV Marina. Radovi se izvode na iskopu KB kanala i polaganju kabela i s 1. listopada 2021. godine izišlo se iz naselja Vrsine. Očekuje se do 1. studenog 2021. godine iskopati KB kanal i položiti kabel do TS 10(20)/0,4 kV Najevi 2_Uljara. U isti KB kanal s kabelom 35 kV polaže se i kabel 20(10) kV kojim će se kabelski povezati TS 10(20)/0,4 kV Vrsine 4; TS 10(20)/0,4 kV Vrsine 1 (selo); TS 20(10)/0,4 kV Vrsine 6 i na taj način osigurati sigurnost opskrbe električnom energijom naselja Vrsine – gotovo bez prekida u opskrbi električnom energijom. Ovo je za općinu velik projekt te zahvaljujem predstavnicima HEP-a što su to prepoznali i krenuli u ovu realizaciju, dodao je.

Doznajemo kako se puno ulaže i u komunalu.

  • Poznato je da smo za izgradnju reciklažnog dvorišta također osigurali 2,9 milijuna kuna te da će ono nakon izgradnje profunkcionirati u sklopu poslovne zone Vinovac. U tijeku su pripremni radovi za izgradnju TS 20(10)/0,4 kV Vinovac 5 za potrebe toga projekta. Pred nama je duga jesen i zima, a radova neće manjkati, neće nedostajati ni priprema projekata. Čeka nas odgovor na prijavljeni natječaj za izgradnju vatrogasnog doma, radi se na projektima nove školske sportske dvorane, obilaznice Marina za koju smo dobili lokacijsku dozvolu te projektu proširenja groblja u Marini, najavljuje načelnik Mamut.

Budući da se bliži godišnjica pogibije legendarnog general-bojnika Andrije Matijaša Pauka koji je pokopan na groblju u njegovom rodnom mjestu Pozorac, upitali smo načelnika što je s radovima na proširenju ceste do tog groblja.

  • Radovi se vrše od upravo izgrađenog vrtića i jaslica prema groblju u dužini od 300 metara, a koji dio predstavlja realizaciju prve faze. Još preostaje urediti dvjestotinjak metara do samoga groblja. Radovi će nas stajati više od 700 tisuća kuna, a uključuju izgradnju 170 metara ogradnih zidova, postavljanje instalacije za buduću javnu rasvjetu i asfaltiranje spomenute dionice.

Obilježavanje dvadeset i šeste godišnjice pogibije generala-bojnika Matijaša, načelnik Mamut drži kao jedan od značajnih dana u općini.

  • To je dan kada se s ponosom prisjećamo našeg mještanina, branitelja, ratnika i velikog čovjeka. Ove godine održat će se misa zadušnica ispred crkve Gospe od Anđela koju će predvoditi don Josip Mudronja. Kao i svake godine očekuje se dolazak predstavnika državne vlasti, čelnika susjednih gradova i općina te udruga proizašlih iz rata, zaključio je načelnik Ante Mamut.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE