18 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRAnđeli su među nama

Anđeli su među nama

Malo mašte, dobra volja pa i konop i kanta čuda čine

„Homo homini lupus est“ je latinska izreka značenja “čovjek je čovjeku vuk.” Potječe iz komedije „Magarci“ rimskog komediografa Plauta iz 195. pr. Kr, a popularizirao ju je državni teoretičar i filozof Thomas Hobbes svojim djelom „Levijatan“. Pojednostavljeno, izraz znači da se čovjek prema svom bližnjem ponaša nečovječno te da su međuljudski odnosi često zatrovani ohološću, zavišću, pohlepom i drugim zlima. Tu je i svima poznata izreka „na muci se poznaju junaci“.


U ova teška, neizvjesna vremena koja su se nadvila nad nama, svjedočili smo nažalost mučnim scenama brojnih „junaka“  koji su jurišali na dućane kako bi sebi kod kuće izgradili tvrđave od wc papira, prehrambenih proizvoda i dezinfekcijskih sredstava ne mareći za potrebe drugih ljudi. Svjedočili smo i ustrajnom kršenju propisanih mjera u vezi ograničenog kretanja i okupljanja, valjda po bezglavom stavu „to se događa nekome drugome“. Nažalost, događa se ovo upravo sad, svima nama. Svakome od nas se može dogoditi karcinom, prometna nesreća, šteta od potresa i naravno koronavirus.

Ipak, nije sve tako crno jer, jednako kako iz ljudi ponekad izvuku ono najgore, krizna vremena iznjedre i brojne hrabre, nesebične pojedince koji mogu služiti kao primjer svima nama.

Jedna lijepa priča stiže nam iz Trogira, a podijelila ju je s nama gospođa koja već duže vrijeme skrbi o bolesnom, nepokretnom suprugu u kolicima. Nakon što je otišla u prodavaonicu „Tommy“ u svom kvartu gdje se svakodnevno opskrbljuje namirnicama, ostala je iznenađena i duboko dirnuta nesebičnom gestom djelatnice na kasi koja joj je samoinicijativno, dakle od srca, ničim „izazvana“ ponudila pomoć. Iako se sama nalazi, da simbolično dočaramo, na prvoj liniji ratišta u svakodnevnom kontaktu s kupcima, dala joj je svoj privatni broj mobitela da se javi ako bilo što zatreba te se ponudila da joj dostavlja namirnice na kućnu adresu naravno uz sve potrebne, preporučene mjere zaštite. Može joj ih ostaviti ispred kućnih vrata ili uz pomoć kante privezane na konop s kojima bi gospođa povlačenjem podigla namirnice do svog balkona. 

Što reći na ovako nesebičnu gestu i spremnost na pomoć? Mogli bismo jedino reći, anđeli su među nama. Gospođa nam je također otkrila da je, po povratku kući, plakala doslovno dva sata u komadu koliko je bila dirnuta ovom ponudom od strane osobe koju jedva poznaje, odnosno s kojom bi razmijenila tek pozdrav i nekoliko riječi pri svakodnevnoj kupnji.

Također, mogli bismo svi izvući pouku iz ove priče. Istina, moramo ograničiti kretanje, druženje, bliski kontakt, ali nemojmo zaboraviti one oko sebe kojima je i inače bilo teško radi bolesti, invaliditeta, poznih godina, života bez obitelji i sl. Njima je sada nemjerljivo teže nego ostalima. 

Osvrnite se oko sebe, prisjetite se tko su vam susjedi, saznajte kome treba pomoć, zaboravite na susjedske razmirice, budite solidarni jedni s drugima. Kao što smo iz navedenog primjera naučili, malo mašte, dobre volje pa i konop i kanta čuda čine.

Dakle, da se prisjetimo izreka navedenih na početku teksta, nemojmo biti jedan drugome vuk, nemojmo biti ni tvrdoglavi magarci, držimo se striktno uvedenih mjera od strane nadležnih službi, nemojmo se „junačiti“ bez pokrića, ali ipak, svatko od nas može biti junak tako da pomogne koliko može svojim bližnjima u nevolji. 

Tekst: Ana Rožić (novinarka Gradskog radija Trogir)

ZADNJE OBJAVE