2 C
Trogir
Subota, 22 siječnja, 2022
NaslovnicaKULTURAAlisa Teletović izlaže u Trogiru : "Poljupci brda" i "Putnik vremena" u...

Alisa Teletović izlaže u Trogiru : “Poljupci brda” i “Putnik vremena” u atriju Muzeja grada od 10. srpnja

Suvremena umjetnica Alisa Teletović, koja plijeni pažnju svjetske javnosti ekspresivno figurativnim slikarskim osobnim izrazom, uskoro će plijeniti pažnju trogirske javnosti i gostiju dvodnevnom izložbom u atriju Muzeja grada Trogira. Naime, umjetnica će u Trogiru predstaviti izbor recentnih radova iz dva ciklusa – “Poljupci brda” i “Putnik vremena”.

Otvaranje ove izložbe, koja se odvija u okviru 48. Trogirskog kulturnog ljeta, održat će se u utorak, 10. srpnja u 21:00 sat. ( a ne kako je najavljeno 11. srpnja)

Alisa Teletović, jedna od poznatijih suvremenih umjetnica  u BiH, plijeni pažnju svjetske javnosti ekspresivno figurativnim slikarskim osobnim izrazom; izlaže javnosti emocije i duboka životna promišljanja  u  bojama.

Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon 17 godina izbivanja, odlučuje spojiti dva kontineta hrabro objedinjujući dvije kulture. Priča koju Alisa poručuje svojim crtežima obogaćena je pustinjskim širokim pejzažima Australije s vizijama duše, otvorenosti i pomirenja koja su oslikana brdima, koja se – ljube.  

Ekspresivna simbolika kolorističkih kolizija upućuje na preplitanje senzacija iz doživljaja, percepcije i inspiracije autorice na putovanjima Hercegovinom, od Stoca do Trebinja, preko Popova polja do izlaska na more. 

Dinarski krš, brda, postaju unutarnje okruženje u kojem su brda kao i ljudi; odvojeni jedni od drugih, pa tik jedno uz drugo, zajedno. Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala biti prisutna, a tako je daleka na ovim bliskim nam prostorima, autorica iskonski traga za prikazima.

Ukazuje da su pejzaži u nama, u našim mislima, osjećajima, te kao i u zbilji često realno apstraktna nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled prema unutra, u dušu.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Alisa Teletović je likovna umjetnica, dizajnerica, članica ULUBIH-a, NAPREDKA i ULUPUBIH-a. Diplomirala je 2000. godine na Sveučilištu RMIT u Melbourneu. Aktivno je prisutna na BH i međunarodnoj sceni. Održala je osamnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je niza priznanja i nagrada. Slikarska djela autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Autorica živi u Sarajevu stvarajući slikarska djela u svom ateljeu. Više saznajte na: alisateletovicartist.com

Otvorenje je u utorak, 10. srpnja u 21:00 sat, a izložba se može razgledati do 13. srpnja.

Radno vrijeme izložbenog prostora i stalnog postava Muzeja grada Trogira tijekom srpnja je svaki dan 10:00 – 13:00 te 18:00 – 21:00.

ZADNJE OBJAVE