31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIR80. OBLJETNICA ISKRCAVANJA U NORMANDIJI: VISOKI GOSTI IZ BROJNIH SAVEZNIČKIH DRŽAVA U...

80. OBLJETNICA ISKRCAVANJA U NORMANDIJI: VISOKI GOSTI IZ BROJNIH SAVEZNIČKIH DRŽAVA U TROGIRU ODALI POČAST MARINU BAKICI

VeDRA, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista, koja promiče antifašističke vrijednosti i kulturu sjećanja na hrvatski Domovinski rat i otpor nacizmu i fašizmu u Drugom svjetskom ratu, obilježava 80. obljetnicu iskrcavanja u Normandiji. Obilježavanje se održava pod naslovom ‘Velike obljetnice: 1944.-2024. – Iskrcavanje Saveznika u Normandiji ‘Dan D i mi”. Poziv za tu manifestaciju prihvatili su veleposlanici SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Republike Francuske, Kanade i SR Njemačke. Danas 8. lipnja je središnji događaj, a to je svečani skup koji će se održati u povijesnoj splitskoj Gradskoj vijećnici s kratkim izlaganjem prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine: Trenutak povijesti: Značaj i važnost iskrcavanja u Normandiji i zaposjedanja otoka Visa i izložba fotografija savezničkog iskrcavanja u Normandiji zajedno s prikazom događaja koji su se istih dana zbivali na našem tlu (saveznici i partizani na Visu). Uz to, Splićani su pripremili prigodnu svečanost u Gradskoj luci kod broda ‘Polaris’, preuređenog originalnog američkog tegljača (izgrađenog u brodogradilištu Buffalo, NY) koji je sudjelovao u invaziji na Normandiju, a danas je prenamijenjen za izlete turista.

Tim povodom, ugledni gosti jutros su boravili u Trogiru gdje ih je dočekao Ante Bilić, gradonačelnik i Drago Mindoljević, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogir. Najprije su na Gradskom groblju položili vijenac na grob Trogiranina Marina Bakice, pripadnika američke 5. specijalne inženjerijske brigade koji je poginuo prvog dana invazije, 6. lipnja 1944., čije je posmrtne ostatke vojska SAD nakon rata predala rodbini.

Nakon toga uslijedio je posjet katedrali i kulturnim znamenitostima u Unesco-voj povijesnoj jezgri te domjenak u Gradskoj vijećnici. Trogir grad spomenika koji svojim gostima i posjetiteljima ima što pokazati i ovoga puta oduševio je spomenute goste. Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes istaknula je značaj toga povijesnog dana istaknuvši koliko je jedinstvo savezničkih snaga značilo tada, kao što jedinstvo vojnih snaga znači i u današnjim ratnik sukobima. Posebno je izrazila oduševljenje trogirsko spomeničkom baštinom i ljubaznošću domaćina. U izaslanstvu je bio i Ivo Josipović, bivši predsjednik RH koji je u svom obraćanju medijima poslao poruku mira iz kako je rekao prelijepog Trogira.

GORDANA DRAGAN

Fotogalerija: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE