31 C
Trogir
NaslovnicaSPORT4. kolo zimske lige Dalmacije održano u Žednom

4. kolo zimske lige Dalmacije održano u Žednom

U organizaciji Biciklističkog kluba Kairos, a pod pokroviteljstvom Grada Trogira i Turističke zajednice te u suradnji s MO Žedno, i EKO  udrugom Žedno i sv.Mavar održana je biciklistička utrka četvrtog kola zimske lige Dalmacija.

Sudjelovalo je  ukupno 109 biciklista  iz BK: Fortica, Individual, Aks, Pakoštane, Kamešnica, Orlov krug, Vlaji Sinj, Pakoštane, Metković, Posedarje, Hvar, Kamen Pazin, Faust Vrančić, Konavle, Primošten, Faros, Krka-Skradin, Timun, Petar Svačić, Relaks, Crna kraljica Plitvice, Livno.

Zahtjevnu  kružnu stazu dugu 4,7 kilometara biciklisti su vozili u 4 kruga od kojih je svaki imao 160 metara uspona, a  žene i djeca su vozili po dva kruga. Održana je i mala dječja  utrka u kojoj su 400 metara vozila djeca do 9 godina, od 10 do 11 godina, 11do 12 godina, 12 do 13 godina, 13 do 14 godina te od 14 do 15 godina.

Budući da je veći dio staze bio između suhozida te da je imala kamenitih dijelova, a padala je kiša i bilo je sklisko natjecanje je prošlo s lakšom ozljedom tek jednog bicikliste. Za sigurnost biciklista  pobrinula se Hitna medicinska pomoć, policija, Crveni križ i vatrogasci.

Žedno nije slučajno odabrano za natjecanje ljubitelja dvaju kotača. Naime,osim sačuvane prirode  sa sjeverne strane krasi ga prekrasna panorama na Kaštelanski zaljev, a s južne na otoke Šoltu i Brač. Uređeno je desetak kilometara biciklističkih staza koje ujedno služe i kao svakodnevne šetnice domaćima, ali i turistima. Budući da je ciklo turizam sve popularniji Žednjani svoje mjesto vide upravo kao tu prepoznatljivu turističku destinaciju.

Utrku je otvorio zamjenik gradonačelnika Viktor Novak, nakon čega je uslijedilo bodrenje natjecatelja, šušur publike te je sve prštalo od pozitivne energije, a središtem mjesta pokraj srednjovjekovne crkvice sv.Mavra, osjetila se radost i uzbuđenje najmlađih biciklista. Bilo je zanimljivo gledati ih dok su se „zagrijavali“ kao pravi profesionalci.

Jednom riječju bila je to slika Žednog kakva se ne vidi često , koja je poslije sezone “ pojačala“ događanja i u ovim jesenskim mjesecima. 

Supružnici Gordan i Lucia Periša došli su iz Šibenika. Kazali su kako im je to bio peti put dolaska u Trogir na sve utrke koje je organizirao BK Kairos. Ovakva sportska natjecanja uvijek su dobro došla, jer zimi nema puno događanja. Dobra su i zbog zabave i druženja istaknuli su.

Bilo nam je teško gledati tužnog dvanaestogodišnjeg Marka Lipića iz Posedarja koji se poskliznuo kako je rekao na jedan kamen i odustao od utrke. Priznao je da je staza bila zahtjevna te da je tome pridonijela i kiša.

U prvoj kategoriji – djeca do 16 godina prvo mjesto zauzeo je Josip Juras iz BK Fortica, u drugoj od 16 do 20 godina najbolji je bio Roko Fržop iz BK Orlov krug, trećoj od 20 do 30 godina Marko Pehar iz BK Adrion oros, četvrtoj od 30 do 40 godina Ivan Kurtov iz BK Pakoštane, petoj od 40 do 50 godina Ivica Mesarić iz BK Orlov krug, šestoj 50 plus Zoran Perić iz BK Kairos.

U kategoriji žena  najbrža je bila Natalija Bakula iz BK Fortica.

Od djece do 9 godina prva je bila Lucija Kuzman iz BK Metković, a od dječaka Marin Andrijolić iz BK Kairos. Od 10 do 11 godina prva je bila  djevojčica Lara Krpeta iz BK Pakoštane, a dječak Frane Perić iz BK Kairos. Od 12 do 13 godina pobjedu je odnio Roko Doljan iz BK Posedarje, a od 14 do 15 godina Jakov Nado Kulušić iz BK Pakoštane.

Medalje je najuspješnijima uručio je zamjenik gradonačelnika Viktor Novak koji je priznao kako je uživao gledati utrku posebno najmlađe natjecatelje.

Organizator je pripremio ručak za sve sudionike utrke, „dimilo“ se s roštilja sve do kasno u noć, a uz dobru „kapljicu“  pala je i  pjesma.

U ime organizatora Jerko Žunić i Matko Belas  nisu krili zadovoljstvo što je sve „išlo“ po planu  te su podsjetili kako je BK Kairos osnovan prije četiri godine te kako od „grupice“ entuzijasta prerasta u ozbiljan klub koji broji skoro 50 članova.

{gallery}bkkairoszedno{/gallery}
Foto:Ivan Dujić

ZADNJE OBJAVE