31 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA24. EMA u Muzeju grada Trogira servira lipe bokune : započele su...

24. EMA u Muzeju grada Trogira servira lipe bokune : započele su prijave!

 24. Edukativna muzejska akcija koju u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo ove će se godine od 18. travnja do 18. svibnja odvijati pod temom (pre)hrana. Mmmmm… već miriše na dobro!

“U Muzeju grada Trogira ovu smo zanimljivu temu prilagodili svojem podneblju (i jeziku), pa ćemo pod zajedničkom temom SPIZA pripremati lipe bokune – pomiješat ćemo 2 x 2 žlice kreativnih radionica, prstohvat znanja o mediteranskoj kuhinji, žličicu pripreme tradicionalnih jela, bokunić cukra na kraju i sve zajedno servirati na završnoj večeri… Ma bit će to prava (k)uživancija! Sve “sastojke” donosimo u nastavku, no prije svega – nekoliko važnih informacija:

1) Sama Edukativna muzejska akcija odvija se prema određenim pravilima: sudionik bilo koje radionice dobit će knjižicu (po cijeni od 10,00 kuna) koja je od 18. travnja do 18. svibnja – za vrijeme trajanja 24. EMA-e važeća ulaznica koja svom vlasniku (djeci, učenicima, studentima) omogućava besplatan ulaz u sve ustanove koje su sudionice 24. EMA, kao i besplatan ulaz na sve najavljene programe u okviru Akcije. 

2) Za sve programe u Muzeju grada Trogira obavezna je prethodna prijava muzejskoj pedagoginji Goranki Tomaš na tel. 021 881 406 (birati 6), mob. 099 6707159 ili e-adresu gogtomas@gmail.com. Broj sudionika je ograničen, a prijave za sve radionice/programe/aktivnosti u okviru 24. EMA-e su otvorene”, poručuju iz Muzeja.  

 PROGRAM:

18. 4. 2019. (četvrtak) u 9:00 – radionica POT I POTIĆ VOLE SE TAJNO!, Edukativna zona 

24. 4. 2019. (srijeda) u 16:00 – radionica POT I POTIĆ VOLE SE TAJNO!, Edukativna zona 

29. 4. 2019. (ponedjeljak) u 10:30 – posjet Srednjoj strukovnoj školi Blaža Jurjeva Trogiranina – predavanje na temu mediteranske kuhinje – predavači: Nikica Ševo i Mario Pavić, posjet odjelu kuhara

30. 4. 2019. (utorak) u 15:00 – posjet hotelu i restoranu Pašike – prezentacija pripreme jednog tradicionalnog trogirskog jela

2. 5. 2019. (četvrtak) u 16:00 – radionica PECI, PECI, PA ISPECI!, Edukativna zona 

3. 5. 2019. (petak) u 9:00 – radionica PECI, PECI, PA ISPECI!, Edukativna zona

15. – 24. 5. 2019. – izložba VOLIN IZIST PRAVU SPIZU!, atrij Muzeja grada Trogira

Detalje objašnjava muzejska pedagoginja u nastavku:

“Tema 24. EMA-e je prehrana, pa smo u Muzeju grada Trogira, u skladu sa zadanim osmislili nekoliko događanja… 

Živimo u vremenu u kojem nas se zatrpava raznim reklamama o zdravoj prehrani, a nakon par tjedana ta ista tzv. prezdrava hrana nije više takva, već zdrava postaje neka druga i tako ukrug… Sve je stvar dobrog marketinga, reklame i viška hrane na lageru koju treba što prije prodati. Isto tako, svjedoci smo enormnih količina hrane koja se uvozi, a koja je uglavnom loše kvalitete i koja nema veze s našim podnebljem, tradicijom ili pak onime što su jeli naši preci. U nedavnoj prošlosti ljudi na području Trogira jeli su srdele, baškotine, čičer, sipu i bob, puinu, puru, kunjke, sir iz ulja te su, između ostalog, pili bilu kavu ili žmul vina. Današnje generacije nikada nisu probale npr. bilu kavu – i ne znaju što je to, oni za doručak uglavnom piju skroz neke druge napitke…

Tijekom nekoliko pedagoških radionica u Muzeju grada Trogira korisnici će peći pecipale, izrađivati potić ili pot (lončić), posjetiti SSŠ Blaža Jurjeva Trogiranina gdje će stručni učitelji kuharstva Mario Pavić i Nikica Ševo ispričati priču o mediteranskoj kuhinji, a isto tako, posjetit će i restoran Pašike gdje će kuhari demonstrirati pripremu jednog trogirskog tradicionalnog jela. Sve zajedno začinit ćemo izložbom Volin izist pravu spizu! koja će prezentirati sve ono što smo stvarali i vidjeli tijekom mjesec dana ove edukativne muzejske akcije.”

3, 2, 1, … peci! Ne… kuhaj!… ne.. PRIJAVI SE! i sudjeluj u 24. Edukativnoj muzejskoj akciji u Muzeju grada Trogira!

-Kao što biste podijelili recept za najdraže jelo ili slasticu (nadamo se da ih ne čuvate samo za sebe), podijelite i ovu informaciju s prijateljima na društvenim mrežama, poručili su iz Muzeja grada Trogira. 

 

ZADNJE OBJAVE