9 C
Trogir
Utorak, 18 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav" obilježila 28. obljetnicu postojanja

2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav” obilježila 28. obljetnicu postojanja

U petak, 28. lipnja 2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav” obilježila je 28. obljetnicu postojanja.

Uz general-bojnika Slavena Zdilara, koji  je zapovijedao 114. brigadom od svibnja 1993. –  listopada 1994.,  obilježavanju su nazočili pripadnici te brigade,  zapovjednici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, dopredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a Ivan Vukman –Učo, gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom te zamjenica načelnika Općine Okrug Bruna Dadić.  

U trogirskoj prvostolnici je održana sveta misa za poginule i umrle pripadnike bojne koju je predvodio dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik Don Vinko Sanader. S pijetetom se prisjetio onih koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, podsjetivši kako je tijekom ratnih djelovanja postrojba sudjelovala gotovo na svim bojištima. Kroz nju je prošlo 1572 pripadnika. Poginulo ih je 24, dok je teže ili lakše ranjeno oko 110 pripadnika. Postrojbom su zapovijedali general Zdravko Klanac, bojnik Anto Vukadin, pukovnik Miljenko Ivanda i satnik Branko Žarković.

Okupljeni su položili cvijeće i zapalili svijeće u memorijalnoj kapelici sv. Sebastijana u kojoj se nalazi spomen ploča s imenima poginulih branitelja s područja bivše trogirske općine te  ispred središnjeg križa na gradskom groblju gdje je don Vinko Sanader molio odrješenje za poginule i umrle pripadnike 2.bojne 114. brigade „Kralj Tomislav”  .

Pokojnih pripadnika prisjetili su se i polaganjem vijenaca ispred spomenika brigade u parku pokraj zgrade Trogir Holdinga. 

– U svoje osobno ime i u ime Grada Trogira čestitam svim pripadnicima  2.bojne 114. brigade „Kralj Tomislav” 28. obljetnicu postojanja i zahvaljujem im  na svemu što su napravili za naš grad i domovinu, što su je  branili i obranili da bi mi danas živjeli u slobodnoj državi Hrvatskoj, poručio je gradonačelnik Bilić.  

-Ponosan sam što sam bio zapovjednik 114. brigade i imao čast biti s tim dragim ljudima na terenu i rame uz rame pokazati svijetu da je hrvatski vojnik spreman dati svoj život za domovinu. 

To dokazuje činjenica da je 24-ero pripadnika trogirske bojne dalo živote na oltaru domovine. Ovom prilikom čestitam svim svojim suborcima 2.bojne 114. brigade „Kralj Tomislav” 28. obljetnicu postojanja, rekao je general-bojnik Slaven Zdilar.

{gallery}drugabojna005{/gallery}

ZADNJE OBJAVE