18.9 C
Trogir
Petak, 25 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR 140 godina humanosti Hrvatskog Crvenog križa i obilježavanje Tjedna CK

140 godina humanosti Hrvatskog Crvenog križa i obilježavanje Tjedna CK

Odazovite se humanitarnoj akciji GDCK Trogir koje je povodom Tjedna Crvenog križa  organiziralo prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite u Trgovačkom centru Kaufland od 8.-15. svibnja postavljanjem košare za donacije trajnih prehrambenih proizvoda.

Ideja Henryja Dunanta iz davne 1878.godine o osnivanju društava koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć,a u ratu pružala zaštitu ranjenicima bez obzira kojoj strani pripadaju, prije 140 godina saživjela je i u Hrvatskoj sa prvim osnovanim društvima u Zadru,Zagrebu i Dubrovniku,da bi danas naše nacionalno društvo brojilo 111 društava Crvenog križa diljem Republike Hrvatske.

Punih 65 godina prošlo je od prve akcije darivanja krvi  u Sisku i od tada se akcije redovito održavaju u društvima Crvenoga križa zahvaljujući velikom broju dobrovoljnih darivatelja krvi čije zlatne kapi spašavaju mnogobrojne ljudske živote.

Ne tako davne 1993.g.Međunarodni odbor Crvenog križa priznao je Hrvatski Crveni križ kao nacionalno društvo i 158.člana Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Diljem Republike Hrvatske obilježava se Tjedan Crvenog križa pa tako i u GDCK Trogir koje je organiziralo prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite u Trgovačkom centru Kaufland od 8.-15. svibnja postavljanjem košare za donacije trajnih prehrambenih proizvoda.

-Planiramo radionicu sa prezentacijom znanja i vještina pružanja prve pomoći u osnovnoj školi,javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi 19.svibnja,trodnevni izlet dobrovoljnih darivatelja krvi na Vis te sudjelovanje na vježbama djelovanja u katastrofama u Splitu,Divuljama i Trogiru. Zahvaljujemo svim sugrađanima,suradnicima,članovima  i volonterima na podršci i dugogodišnjoj suradnji, poručila je ravnateljica GDCK Trogir Tanja Jakus.


ZADNJE OBJAVE

U Trogiru održana radionica o pravnoj pomoći starijim osobama

U sklopu projekta „Pravna pomoć starijim osobama: Život poslije smrti“, koji je u svibnju SUH-u odobren od strane Ministarstva pravosuđa, pravni savjetnici...

Sklopljen ugovor između Grada i Županije o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima

U utorak je gradonačelnik Ante Bilić sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom sklopio ugovor o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima,...

Besplatan vrtić za djecu s područja Općine Okrug

Općina Okrug je od 01. rujna 2020. godine preuzela obvezu plaćanja troškova sudjelovanja roditelja – korisnika djece, s područja Općine Okrug u...

Prodaja grožđa na parkingu Brigi – Lokvice

Sezona je berbe grožđa, a ujedno i prodaje koja će na parkingu Brigi-Lokvice trajati do 10. listopada Puno je...

Prosvjed u Brodotrogiru: oko 120 radnika dva mjeseca bez plaće

Već dvije godine Brodotrogir ima velikih problema s likvidnošću i isplatom plaća. Oko 120 radnika Hrvatske brodogradnje Trogir, jedne od niza tvrtki...