9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIR140 godina humanosti Hrvatskog Crvenog križa i obilježavanje Tjedna CK

140 godina humanosti Hrvatskog Crvenog križa i obilježavanje Tjedna CK

Odazovite se humanitarnoj akciji GDCK Trogir koje je povodom Tjedna Crvenog križa  organiziralo prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite u Trgovačkom centru Kaufland od 8.-15. svibnja postavljanjem košare za donacije trajnih prehrambenih proizvoda.

Ideja Henryja Dunanta iz davne 1878.godine o osnivanju društava koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć,a u ratu pružala zaštitu ranjenicima bez obzira kojoj strani pripadaju, prije 140 godina saživjela je i u Hrvatskoj sa prvim osnovanim društvima u Zadru,Zagrebu i Dubrovniku,da bi danas naše nacionalno društvo brojilo 111 društava Crvenog križa diljem Republike Hrvatske.

Punih 65 godina prošlo je od prve akcije darivanja krvi  u Sisku i od tada se akcije redovito održavaju u društvima Crvenoga križa zahvaljujući velikom broju dobrovoljnih darivatelja krvi čije zlatne kapi spašavaju mnogobrojne ljudske živote.

Ne tako davne 1993.g.Međunarodni odbor Crvenog križa priznao je Hrvatski Crveni križ kao nacionalno društvo i 158.člana Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Diljem Republike Hrvatske obilježava se Tjedan Crvenog križa pa tako i u GDCK Trogir koje je organiziralo prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite u Trgovačkom centru Kaufland od 8.-15. svibnja postavljanjem košare za donacije trajnih prehrambenih proizvoda.

-Planiramo radionicu sa prezentacijom znanja i vještina pružanja prve pomoći u osnovnoj školi,javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi 19.svibnja,trodnevni izlet dobrovoljnih darivatelja krvi na Vis te sudjelovanje na vježbama djelovanja u katastrofama u Splitu,Divuljama i Trogiru. Zahvaljujemo svim sugrađanima,suradnicima,članovima  i volonterima na podršci i dugogodišnjoj suradnji, poručila je ravnateljica GDCK Trogir Tanja Jakus.


ZADNJE OBJAVE