31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAŽupan Blaženko Boban o trogirskim projektima: „Dobra suradnja s Bilićem važnija mi...

Župan Blaženko Boban o trogirskim projektima: „Dobra suradnja s Bilićem važnija mi je od stranačkog dresa“

Do trećeg po redu sastanka s čelnicima jedinica lokalne samouprave, koji bi se trebao održati u travnju, župan Blaženko Boban namjerava „optrčati“ još jedan krug po županiji, posjetiti svaki grad i općinu, njih ukupno 55, te na licu mjesta dobiti prave informacije o potrebama stanovnika u lokalnim sredinama.

Za nedavna posjeta Trogiru i dvama Drvenicima Boban je obećao pomoć županije u provedbi nekoliko važnih projekata, među kojima je i novo trajektno pristanište na Solinama u koje je Lučka uprava uložila oko 20 milijuna kuna.

Župan je u razgovoru za Trogirski portal potvrdio i da je županijska Lučka uprava zainteresirana za ustupanje dijela obalnog pojasa do trajektnog pristaništa (kanal Foša), koji bi se hortikulturalno oplemenio i uredio te na taj način uklopio u novu vizuru Solina.

Trajektno pristanište na Solinama odavno je završeno, no zbog pristupne ceste trajekt za Drvenik i dalje isplovljava sa trogirske rive. Hoće li pristupna cesta biti završena do početka sezone?

– Tijekom posjeta Trogiru obišao sam i trajektno pristanište na Solinama koje će biti spremno za ovu sezonu. Radovi dobro napreduju i više nema prepreka da se taj, za Trogirane i Drvenčane važan projekt, privede kraju. Bilo je poteškoća oko pristupne ceste, što je i odgodilo otvaranje pristaništa, no priča se sada ipak primakla kraju. Sve će biti gotovo do svibnja kada će i službeno završti prva faza tog velikog županijskog projekta. Važno je napomenuti i da izvrsno surađujemo s trogirskom gradskom vlasti i gradonačelnikom Antom Bilićem jer, kad je u pitanju dobrobit građana naše županije, nije važan stranački dres niti političko opredjeljenje. Pristupnom cestom vozit će se i HDZ-ovci i SDP-ovci, škole u koje županija investira pohađaju djeca jednih i drugih, kao što i vodu na Drveniku trebaju svi. Za mene je kampanja završila pobjedom na izborima. Jedino što me zanima jesu ljudi, njihove potrebe i problemi. 

Iz županijskog proračuna osigurano je pola mlijuna kuna za sanaciju krovišta u trogirskom Domu zdravlja, što je samo kap u moru potreba, posebno kad je u pitanju obnova i uređenje same zgrade, njene dotrajele unutrašnjosti i zapuštenog okoliša?

-Sredstva za popravak krovišta već su osigurana. Obvezali smo se urediti i dva sanitarna čvora na odjelu za fizikalnu terapiju, a s obzirom na primjedbe Trogirana koje se odnose na nedovoljnu ekipiranost u Hitnoj medicinskoj pomoći, pokušat ćemo prevladati problem uvođenjem u sustav još jedne medicinske sestre. Posebno je teško u ljetnim mjesecima kad je i najveći broj hitnih medicinskih intervencija. Liječniki tim je na terenu, a ordinacija prazna.  U dogovoru s ravnateljem županijske Hitne pomoći vidjet ćemo kako i na koji način možemo finacirati još jednu medicinsku sestru koja bi dežurala u ambulanti dok je liječnički tim na hitnoj intervenciji. Potrebe su velike, pomažemo koliko možemo. U četvrtak je šest novih vozila hitne medicinske pomoći, koje je županija finacirala s oko 3,3 milijuna kuna,  predano Zavodu za hitnu medicinu, a služit će, među ostalima, i ispostavi u Trogiru.

Posjetili ste i dvije trogirske osnovne škole, čiji je županija osnivač, a od kojih jedna, još nije legalizirana dok druga vapi za temeljitom obnovom. 

-Objekt u kojem je Osnovna škola „Majstora Radovana ”, koju pohađa više od 700 učenika, nije legaliziran što je prepreka  za prijavu na natječaj za energetsku učinkovitost i fondove EU-a. Županijske stručne službe već rade na tome tako da ćemo i taj problem brzo riješti. Zgrada na rivi, u kojoj je smještena druga osnovna škola, kulturni je spomenik prve kategorije. Izgleda prekrasno, ali samo izvana. Unutrašnjost zgrade, naprotiv, ne izgleda nimalo sjajno. Sve je dotrajalo i prepušteno zubu vremena. S tim ćemo se također morati pozabaviti.

Drvenčani su Vas srdačno dočekali, a kako i ne bi kad ste prvi župan koji ih je posjetio u neovisnoj Hrvatskoj. Što ste im rekli, kad će voda kroz vodovodne mreže poteći “špinama” ?

-Oba Drvenika žive dva razičita života. Jedan ljeti, kad broj turista višestruko premaši broj stanovnika, a drugi zimi, kad oba otoka opuste. Puno je infrastrukturnih problema i nedostataka, a najveći je voda. Županija će do kraja godine izraditi projektnu dokumentaciju za polaganje cijevi  od Drvenika Velikog do kopna odnosno Vinišća gdje će se voda dopremati s izvorišta Krke. Zajednčkim snagama rješit ćemo taj problem, a onda dalje gurati projekt prema resornom ministarstvu i EU fondovima.

Osim vode, na što su se otočani još žalili?

-Evo reći ću dva mala primjera. Na Drveniku Velikom zaustavio me jedan čovjek i rekao da ima problem s postavljanjem električnih stupova na vrh Krknjaša. Reagirao sam i taj je problem sada riješen. Upoznao sam i Milana Lučina s Drvenika Malog koji proizvodi 100 tona rogača godišnje. Uzeo sam njegov broj telefona, pozvao ga na sastanak i, evo, baš smo se neki dan sastali i razgovarali kako mu županija može pomoći u sklapanju novih poslova. Drvenčani su vrijedni i pošteni ljudi koji znaju kako je teško zarađivati kruh na škrtom kamenu, ali i taj škrti kamen vrijedan je dio naše županije o kojem ćemo skrbiti i za njega se brinuti. Mandat župana mislim odraditi na terenu, među ljudima kako bi iz prve ruke dobio prave informacije o tome što ih muči i kako im županija može pomoći.

ZADNJE OBJAVE