34 C
Trogir
Četvrtak, 24 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRZAŠTITARI NADZIRU GRAĐANE KOJI NESAVJESNO ODLAŽU OTPAD

ZAŠTITARI NADZIRU GRAĐANE KOJI NESAVJESNO ODLAŽU OTPAD

Otpad je problem suvremene civilizacije te je postao središnji ekološki problem današnjice. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti idealnim gospodarenjem otpadom i zasigurno će kažu mjerodavni trebati još dosta vremena da taj sustav funkcionira u skladu s modernim vremenom. Nažalost, do tada ćemo morati svakodnevno gledati fotografije smeća kao proizvoda neprimjerenog ljudskog ponašanja usred urbanih i drugih sredina kako „vrište“ s naslovnica brojnih portala, društvenih mreža i novina. Toga nije pošteđena ni hrvatska metropola, te velika regionalna središta „Lijepe naše“, poput Splita i drugih…, pa ni Trogir. U turističkoj sezoni taj problem eskalira.

Kako bi doskočio nesavjesnom ponašanju onih građana koji zbog toga ostavljaju ružnu mrlju na svekoliku ljepotu Trogira, posebice otočića u povijesnoj jezgri koju je upravo zbog ljepote i bogatstva kulturno povijesnih znamenitosti UNESCO uvrstio u svoju obitelj zaštićenih spomenika kulture, gradonačelnik Ante Bilić odlučio je angažirati zaštitare. Naime, polupodzemne spremnike odnosno moloke širom grada odnedavno nadzire jedna zaštitarska  služba. Svim naporima Grada i komunalne tvrtke „Trogir holdinga“ koji su prije ljeta kao pripremu za sezonu organizirali razne edukacije, predavanja, sastanke, te odaslali brojne apele, očito je trebalo i pojačanje zaštitara. Rješenje je to koje je za sada kažu mnogi dalo rezultat.

  • Zaštitarska služba angažirana je na mjesec dana, dakle do sredine rujna, nakon što je od sredine srpnja primijećeno značajno smanjenje stope odvajanja otpada, te uokolo polupodzemnih spremnika tzv. moloka velike količine nepropisno odbačenog, nerazvrstanog smeća unatoč češćim odvozima otpada u sezoni, pojašnjava svoju odluku gradonačelnik Bilić.
  • Sustav odlaganja otpada u moloke dakako ima svojih izazova, ali je u ovom trenutku najoptimalniji i stoga ga uvode brojni gradovi i općine u Hrvatskoj. Trogir je tu praksu uveo među prvima. Unatoč, sastancima te edukacijama o temi odlaganja i odvajanja otpada – jedan dio građana i ugostitelja, a govorimo o možda 20 posto njih, ne žele odlagati otpad propisno. To potvrđuje činjenica da od 1. rujna prošle godine do 31. srpnja ove postoji oko 1000 korisnika koji nikada nisu otpad odložili u molok ili praznili svoju kantu. Slika grada je narušena, a istodobno se na taj način omalovažavaju i svi dobronamjerni, pristojni građani Trogira koji savjesno i odgovorno gospodare otpadom, plaćaju račune i žele da grad bude čist i uredan.
  • S obzirom na to da su gradski komunalni redari posebno opterećeni u ovom periodu,  i na to da u Holdingu nedostaje radnika, odlučili smo privremeno, na mjesec dana angažirati vanjsku zaštitarsku službu i testirati kako će se sada odvijati situacija na terenu. Prve informacije i stanje na terenu pokazuje kako je odluka bila ispravna. Smeća više nema uokolo spremnika, a to je bio i cilj. Dakle, pokazalo se da građani mogu biti odgovorni, ako imaju nadzor, ustvrdio je gradonačelnik.

Podsjetio je kako je trošak za angažman zaštitara znatno manji nego što bi bio da se zaposlilo nekoliko ljudi u Holdingu na godinu dana.

  • Konačno moram naglasiti kako se 80 posto građana pridržava pravilnog odlaganja otpada, kako uz odvajanje na kućnom pragu i ono na reciklažnom dvorištu imamo 25 posto manje otpada na deponiju posljednjih godina. Moloke smo postavili prije nekoliko godina i još uvijek traje faza prilagodbe, ali siguran sam da će se u bliskoj budućnosti svladati sve poteškoće oko njihovih korištenja, te zlouporabe pojedinaca svesti na najmanje moguće. Primjećujem kako su moji sugrađani otvoreni za promjene na bolje i za zelene politike, zaključio je.

Danijel Kukoč, predsjednik Uprave „Trogir holdinga“ potvrdio je kako je angažman zaštitara bio potreban, jer jednostavno neke druge opcije poput edukacija i tribina te medijske kampanje koja se provodila putem Gradskog radija nisu bile dovoljno snažne da potaknu pojedince na odgovorno ponašanje.

  • Unatoč činjenici da su u proteklom razdoblju Holding i Grad uložili velika financijska sredstva u novi sustav gospodarenja otpadom počevši od sanacije deponija Vučje Brdo, izgradnje reciklažnog dvorišta, nabavke nekoliko specijaliziranih vozila, kao i press kontejnera, i tako svim korisnicima omogućili da odlažu otpad putem zaduženih spremnika bilo pojedinačnih kanti bilo putem polupodzemnih spremnika, te osigurali veliki broj zelenih otoka na području Grada ustrojivši Sustav gospodarenja otpadom sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i dalje imamo određeni broj korisnika koji se ne pridržavaju Zakona te drugih akata, i svoj otpad odlažu izvan ugovornih spremnika – moloka, na javnim površinama, plažama… Pojedini korisnici se ponašaju kao da otpad nije njihov nego nečiji tuđi i da bi netko drugi trebao brinuti o njemu,a ne oni sami, ogorčeno će Kukoč.

Procijenio je kako je takvih pojedinaca u zimskom periodu oko 20 posto, te da se njihov broj dolaskom sezone povećava, kao i to da je u sezoni razdvajanje otpada manje.

  • Takva neodgovornost „Trogir holdingu“ znatno povećava troškove, a radnike koji rade u radnoj jedinici gospodarenja otpadom, kao i čistačice na javnim površinama dovodi do teških fizičkih napora tako da se i broj bolovanja povećava što još više otežava situaciju na terenu. Uvjeren sam kako bi većina neodgovornih građana promijenila svoje ponašanje kada bi samo jedno jutro proveli s našim vrijednim radnicima koji rade na prikupljanju otpada i daju sve od sebe da grad bude čist i uredan. Onda bi možda shvatili kako je njihovo ponašanje nehumano prema onima  koji imaju pune ruke posla posebno u turističkoj sezoni koju želimo svi skupa uspješno odraditi kako bi grad promovirali kao destinaciju koju će svaki gost poželjeti, zaključio je prvi čovjek Holdinga.

Još jednom, po tko zna koji put pozvao je sve građane na odgovorno gospodarenje otpadom. Svjestan je činjenice kako otpad stalno nastaje, ali i one da postoji sustav njegovog zbrinjavanja, koji će, uvjerenja je, jedino funkcionirati dobro i uspješno ako postoji zajednička suradnja s građanima.  

GORDANA DRAGAN

Prostor uokolo spremnika nakon angažiranja zaštitara

Prostor uokolo spremnika prije angažiranja zaštitara

Foto: Grad Trogir

ZADNJE OBJAVE