23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZA RAZVRSTANI OTPAD HELENI MEDALJA, A DJECI ZA MOTIVACIJU BOMBONČIĆ

ZA RAZVRSTANI OTPAD HELENI MEDALJA, A DJECI ZA MOTIVACIJU BOMBONČIĆ

Od prošle godine trogirski gradonačelnik Ante Bilić u povodu obilježavanja Dana grada kada se zaslužnim pojedincima i udrugama dodjeljuju godišnja priznanja, odlučio je dodjelom medalja nagraditi  građane za odgovorno odlaganje otpada na reciklažnom dvorištu u Planom. Medalje su ove godine dobili Dragan Lazendić koji je ukupno tamo predao 2300 kilograma i Helena Princivali koja je predala 730 kilograma. Odluka je to čiji cilj je osvješćivanje građana o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom čiji projekt provodi komunalna tvrtka „Trogir holding“, a koji će u konačnici rezultirati čistim okolišem i smanjenjem opterećenja deponija, što je već evidentno, jer je na njemu 30 posto manje miješanog komunalnog otpada.

Foto: Dino Čaljkušić

Helena je kaže ostala iznenađena pozivom da će dobiti to priznanje, jer odvajati otpad započela je prije desetak godina još kao djevojka dok je živjela u Kaštelima i to joj je sasvim normalno. Tu naviku ponijela je sa sobom u Trogir kada se udala, a suprug pomorac stekao ju je na brodu, pa se nije trebalo usklađivati i čekati da Holding pokrene spomenuti projekt kako bi oni „po dužnosti“ razvrstavali svoj otpad i odlagali ga u zato predviđene spremnike.

  • Bila sam u čudu, jer moja familija na to je navikla, a i djecu smo tome naučili. Dvanaestogodišnja Bruna sasvim je vješta u razvrstavanju, a šestogodišnja Barbara već je prošla „fazu“ s pitanjima gdje će što odložiti i trenutačno se bavi “proučavanjem„ komposta, sa smiješkom će naša simpatična sugovornica.

Doznajemo kako je česta „posjetiteljica“ reciklažnog dvorišta te da joj Plano uopće nije daleko. Dapače, spoznaja da radi nešto korisno za sebe i svoj grad joj je veliki motiv. Gušt je i otići tamo.

  • Tamošnji zaposlenici su super momci, simpatični, uvijek nasmijani i ljubazno nas prime. Reciklažno dvorište uredno je skoro kao apoteka kako bi se kazalo, što potvrđuje brigu zaposlenih o tome da sve bude čisto i lijepo, kazuje Helena puna hvale prema Marinu Restoviću, voditelju Reciklažnog dvorišta te kolegama mu Dragi Bakici i Antoniju Jakusu, koji su pomno bilježili količinu svakog njenog odlaganja u ovoj godini. Stoga je brojka od 730 kilograma zaslužila medalju.

Valja napomenuti kako je Helena turistička djelatnica što je još jedan poticaj više za njezinu ekološku svijest. Smatra da Trogir nije baš „običan“ grad, već grad pod okriljem UNESCO-a te da osim ljepote kulturno-povijesne baštine koju je dobio u nasljeđe, i o kojoj se  dakako treba skrbiti, da se građani moraju odgovorno ponašati i kada je u pitanju njegova urednost. Ljute je veli „divlja“ odlagališta, a izuzetno je raduje kad uoči da na nekim područjima nema smeća, kao što je to bio slučaj ovo ljeto kada je bila na Drveniku Malom gdje je roneći primijetila iznimno čisto podmorje i priobalje.

Helena je skromna osoba, pa joj zanimanje novinara o dodjeli medalje i nije baš „leglo“ tim više što je duboko uvjerena da je ona radila nešto što bi trebalo biti sasvim normalno i što ne treba posebno isticati. No, drago joj je kada bi ona svojim primjerom potakla i one kojima je još uvijek navika u isti spremnik odložiti miješani otpad i plastiku ili pak staklo i papir.

Ekipu s Reciklažnog dvorišta ne hvali samo Helena. Osobno smo čuli brojne građane kako ne štede riječi pohvale o Marinu, Dragi i Antoniju. Njihov radni dan započinje u sedam sati, a do osam kada počinju stizati građani, svi spremnici moraju biti besprijekorno čisti i spremni za prihvat razvrstanog otpada: plastike, stakla, papira, metala, glomaznog otpada, onog bio-razgradivog…

  • Helena najmanje jedan put tjedno donosi otpad. Jedna je od najpedantnijih korisnica. Sve uredno sortira. Mislim da po tome može biti primjer, kazuje Marin i dodaje kako Trogirani u protekle dvije godine otkako je Reciklažno dvorište otvoreno postaju sve savjesniji što se tiče otpada i njegovog razvrstavanja.
  • Drago nam je da su postali svjesni značaja razvrstavanja, što na koncu i nas motivira da budemo što uslužniji. Edukacije koje je organizirala Udruga „Sunce“ za DV “Trogir“ i tamošnje odgajateljice   na prostoru reciklažnog dvorišta vjerujem da su bile učinkovite. Pohvalio bih odluku gradonačelnika Ante Bilića o dodjeli spomenute medalje, te aktualnu vlast koja ulaže napore u provedbi projekta gospodarenja otpadom. Mi ćemo se i dalje truditi da što bolje budemo na usluzi našim građanima koji znaju ostati s nama popričati i o nekim drugim temama. Starijim osobama obavezno pomognemo otpad iskrcati iz vozila i odnijeti ga u spremnik. Oni nam onda zahvaljuju. Znamo da je posao-posao, ali treba voditi računa i o onoj ljudskoj strani. Naime, lijepa riječ otvara sva vrata, kazuje Marin.

Ne krije kako mu je drago primiti kompliment od građana, ali priznaje kako su mu radno mjesto i kolege kao druga obitelj. Ono što ih posebno veseli je kada s roditeljima ili djedom dođu djeca koja radoznalo promatraju kako oni odlažu otpad. Smatra da se i oni tako uče odgovornosti i zato je za njih kao nagrada i poticaj uvijek spreman pokoji slasni bombončić.

Prema statistici koju vode u „Trogir holdingu“ količine vrsta otpada zaprimljenih u Reciklažnom dvorištu do 30. rujna ove godine iznosile su za staklo 77,375 tona, za plastiku 92,46 tona, za građevinski otpad 114,95 tona, za papir i karton 180,74 tona, za glomazni otpad 754,2 tone. To je količina gotovo pet puta veća od prije dvije godine kada se Reciklažno dvorište otvorilo. Osim porasta ukupne količine otpada koji je zaprimljen bilježi se i porast broja građana koji otpad donose. Tako je 2021. zabilježen broj od 1778 građana, lani njih 3311, a u ovoj godini 4810.

Predsjednik Uprave“ Trogir holdinga“ Danijel Kukoč zadovoljan je tom statistikom te je uvjeren kako odgovornost građana glede razvrstavanja i odlaganja otpada ide u pravom smjeru.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE