26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRVeć sedmu godinu za redom odlično posjećena trogirska Noć muzeja

Već sedmu godinu za redom odlično posjećena trogirska Noć muzeja

Posljednji petak u siječnju već je dvanaestu godinu za redom rezerviran za Noć muzeja.

U trogirskom se muzeju ova manifestacija obilježila sedmu godinu za redom, a u muzejima diljem Hrvatske tema je bila „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“. Tim povodom Muzej grada Trogira ostvario je suradnju s Glazbenom školom Josipa Hatzea DO Trogir čiji su učenici svirali u prostorima Muzeja u kojima se do sada nije sviralo i  na otvaranju zanimljive izložbe “Nek´ ti je zemlja laka?”. Nastupili su  Luka Ugrina, Duje Bonačić, Marin Bonačić i Luka Štivić kao gitaristički duo, odnosno kvartet gitara.

Uz slobodno razgledavanje stalnog postava Muzeja grada Trogira posjetitelji, njih 329 , imali su priliku poslušati koncert mladih gitarista, Luke Ugrine i Duje Bonačića, polaznika Glazbene škole Josipa Hatzea DO Trogir koji su nastupili u knjižnici Garagnin – Fanfogna, s u Salonu Muzeja svirali su Ivan Piteša (klavir), Tania Baturina (klavir), Nina Zhang (violina), Laura Lučin (flauta) te duo Darija Boduljak (klavir) i Darija Pažanin (violončelo).Svi oni su također polaznici Glazbene škole Josipa Hatzea DO Trogir. 

U prigodnoj lutriji sudjelovali su najmlađi posjetitelji, a poklone je za najsretnije od njih pripremila muzejska pedagoginja Goranka Tomaš, koja je uoči Noći muzeja održala radionice Mudra sova. Održana je i tombola koju su vodile djelatnice Muzeja  Ivana Boras i Maja Maljković. 

Inače, izložbu “Nek´ ti je zemlja laka?” prigodnim su riječima otvorile ravnateljica muzeja dr.sc. Fani Celio Cega i autorica izložbe Lujana Paraman, koje su se prvenstveno zahvalile obitelji Bilić (Panto) na angažmanu, kao i Gradu Trogiru, odnosno zamjeniku gradonačelnika Radovanu Sladi-Šiloviću na ukazanoj pomoći.

 -Ova izložba, spasilačko arheološko istraživanje rimskodobnog groblja u ulici Put Dragulina prikaz je tijeka i preliminarnih rezultata arheološkog istraživanja manjeg segmenta trogirskog gradskog groblja iz rimskog razdoblja, koje je obavljeno u ulici Put Dragulina 25 u trogirskom Malom polju zahvaljujući intervenciji i angažmanu obitelji Bilić (Panto). Naime, prilikom građevinskih radova na proširenju privatnog parkirališnog mjesta obiteljske kuće sa sjeveroistočne strane ulice Put Dragulina, na zemljištu u vlasništvu Ivana i Biserke Bilić (Panto) naišlo se na kamene urne. Izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o ostatcima groblja iz vremena 1. Stoljeća, kazala je ravnateljica Celio Cega i dodala kako su u dogovoru s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Trogiru, djelatnice Muzeja grada Trogira Dobrila Kalebota i Lujana Paraman, ujedno i voditeljica istraživanja, uz pomoć kolega i volontera obavile spasilačko arheološko istraživanje.

-U istraživanju koje je u ograničenim i vremenskim i financijskim uvjetima trajalo 20-ak dana, na površini od oko 30 m² istražen je ukupno 41 grob. U grobovima smo pronašli 100-ak uporabnih predmeta – kamene i keramičke urne, keramičko posuđe i uljne svjetiljke, keramički i stakleni balzamariji , nakitni predmeti i toaletni pribor. Preliminarnom analizom materijala pronađeni grobovi su datirani u razdoblje od prve polovice 1. do sredine 2. stoljeća, kazala je autorica Lujana Paraman, zahvalivši svim kolegama na suradnji.

Pozvala je sve zainteresirane sugrađane da posjete izložbu koja ostaje otvorena  do 4. veljače, radnim danima od 09 do 12 sati i 17:30  do 19:30 te subotom 09 do 12 sati.

Foto: IRM 

{gallery}nocmuzeja7{/gallery}

ZADNJE OBJAVE