21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRUdruga TOMS provodi projekt "Košulja sretnog čovjeka"

Udruga TOMS provodi projekt “Košulja sretnog čovjeka”

Udruga tjelesnih invalida TOMS potpisala je u studenom 2017. godine Ugovor o dodjeli financijskih sredstava sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u vrijednosti od 110 000,00 kn za projekt pod nazivom “Košulja sretnog čovjeka”.

Projektni prijedlog odobren je u okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2017. godinu. Projekt se provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Trogir.

Cilj projekta je podizanje kvalitete života mladih i djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije u život zajednice kroz provedbu adekvatno prilagođenih edukativno-kreativnih i rekreativnih radionica. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, a trenutno se nalazimo na pola puta provedbe projektnih aktivnosti.

Osobe s invaliditetom predstavljaju posebno ugroženu skupinu društva u riziku od socijalne isključenosti, a kad govorimo o djeci predškolske dobi i mladima s teškoćama u razvoju situacija je posebno osjetljiva. Izostanak edukativnih, kreativnih i rekreativnih  sadržaja  na lokalnom području, uz prestanak ili nemogućnost sudjelovanja u odgojno- obrazovnom procesu čini, ovu kategoriju društva, sudionikom začaranog kruga sačinjenog od socijalne izoliranosti, ranjivosti, osjećaja napuštenosti te nedostatka  nade u budućnost u svojoj okolini. Projektom Košulja sretnog čovjeka izravno se doprinosi rješavanju navedenih problema kroz ublažavanje i prevenciju aspekata socijalne isključenosti,  primjenom jednostavnog modela podrške koji uključuje četiri sata dnevno organiziranog boravka, za 20 korisnika u centru „Dječji osmijeh“ Udruge TOMS te aktivnosti sudjelovanja u društvenom životu zajednice kroz: 

– edukativno-kreativne radionice

Uključuju rad sa raznim materijalima i tehnikama (uz povremeno sudjelovanje roditelja te volontera) te edukativne radionice koje potpomažu usvajanje životnih i socijalnih vještina te samostalnost korisnika (odlazak u ljekarnu, poštu, prodavaonicu, usvajanje vještina kuhanja…). Također,  uključuju sadržaje u kojima naši korisnici rijetko participiraju (odlazak u kino, kazalište, koncert, posjet muzeju, kulturno-umjetničkim društvima u lokalnoj zajednici), a izostanak istih potiče osjećaj socijalne izoliranosti. 

-rekreativne radionice 

Uključuju aktivnosti sa individualnim i grupnim vježbama, provedene pod stručnim vodstvom fizioterapeuta, čime će se korisnicima osigurava usluga veoma važna za njihovu rehabilitaciju, ali ujedno im se omogućuje participacija u aktivnostima u kojima nemaju mogućnost sudjelovanja. Grupnim radom potiče se bolja motivacija, kreativnost, te bolja socijalizacija.

-Ovim putem pozivamo sve zainteresirane volontere vještih ruku i otvorenog srca da nam se obrate ako imaju želju sudjelovati u provedbi kreativnih i kulinarskih radionica u Poludnevnom boravku za djecu s teškoćama u razvoju „Dječji osmijeh“, poručuju iz udruge TOMS.

 

 

ZADNJE OBJAVE