12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaKULTURAU Zagrebu u ponedjeljak promocija nove knjige projekta Motel Trogir

U Zagrebu u ponedjeljak promocija nove knjige projekta Motel Trogir

Promocija nove knjige projekta Motel Trogir „Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji“ održat će se u ponedjeljak, 18. ožujka s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Na promociji će govoriti prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, dr.sc. Melita Čavlović, članovi tima Motel Trogir i urednici publikacije Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.

O KNJIZI:… “monografijom (se) daje izuzetno vrijedna, duboka i nadasve sveobuhvatna kontekstualizacija gradnje prvog sportsko-trgovačkog kompleksa u Splitu, predstavljenog ovdje za protagonista jednog vrlo specifičnog društvenog, političkog, ekonomskog te svakako ideološkog trenutka kraja 70-ih. Monografijom su do detalja opisani procesi i procedure koje su doveli do fizičkog i programskog propadanja i rastakanja cjelokupnog kompleksa radi koje se ova monografija čita poput uzbudljive povijesne ili stručne čitanke s, još uvijek, neizvjesnim fabularnim raspletom. Ambicija kolektiva Motel Trogir ovoga je puta nadišla nacionalne granice te je s mrežom suradnika, istraživača i entuzijasta problem zaštite arhitektonske modernističke baštine postavila i obradila na način koji je aktualan i bitan vremenu u kojem živimo. Ukoričeno izdanje raznovrsnih stručnjaka širim pristupom temi pridobit će i novu publiku, onu izvan uskih i disciplinarno ograničenih strukovnih grupa.”

 Iz recenzije dr.sc. Melite Čavlović

 Splitski sportsko-trgovački centar Koteks Gripe (1979.–1981.) arhitekata Živorada Jankovića i Slavena Rožića zadnji je veliki modernistički projekt u tome gradu, ostvaren u sklopu kompleksnih prostornih zahvata i razvoja Splita uoči VIII. Mediteranskih sportskih igara 1979. godine. Uz arhitektonsku važnost, kompleks je danas neizostavni dio sportske i druge infrastrukture grada. 

Polazište za ovu knjigu nastalu u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir, formalna je i druga zaštita kompleksa, odnosno do ove knjige nepostojanje znanstvene elaboracije njegove važnosti i dosega. Knjiga je ujedno odgovor i argument u prilog zaštite budući da ne samo da je kompleks Koteks Gripe integralni dio hrvatske i europske baštine i kulture, ali i onaj dio slagalice bez kojeg ukupnost graditeljske i druge prošlosti nije moguće sagledati cjelovito, a pritom se nalazi i s bolje strane kvalitativne ljestvice.

Prilazeći temi iz različitih smjerova, knjiga gradi sveobuhvatu sliku koja, osim arhitekture, dotiče i pitanje konzumerizma u socijalističkoj Jugoslaviji te socijalnih, ali i prostornih manifestacija koje je fenomen proizveo, od robnih kuća do prvih trgovinskih centara. Pritom, slijedeći arhitektonski nomadizam arhitekta Živorada Jakovića, knjiga zahvaća i slične arhitektonske tipologije i u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini.  

Autori tekstova: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Saša Šimpraga, Tvrtko Jakovina, Igor Duda, Ana Grgić, Sanja Matijević Barčot, Branislav Dimitrijević, Dragan Markovina, Darovan Tušek, Jurica Pavičić, Diana Magdić, Mariana Bucat, Robert Plejić, Filip Kobzinek, Mejrema Zatrić, Mirza Mehaković, Aleksandar Bede, Eliza Hoxha + Ana Dana Beroš, Nikola Bojić, Luka Skansi, Brian Shipman, Borka Bobovec, Ivana Prijatelj Pavičić, Christian Majistre. 

Knjigu su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split, Zaklada Kultura nova te brojni donatori i volonteri bez kojih knjiga ne bi bila moguća.

Suizdavači: Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven

Knjiga će se na promociji prodavati po promotivnoj cijeni od 100 kn (redovna cijena 200 kn).

Organizatori zahvaljuju Tehničkom muzeju Nikola Tesla i ravnateljici Markiti Franulić na ugošćavanju promocije te svima koji su sudjelovali u kreiranju ove zajedničke publikacije.

 

ZADNJE OBJAVE