18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI RAFIOLI KAO JEDINSTVENI UKRAS NA BOŽIĆNOJ JELKI

TROGIRSKI RAFIOLI KAO JEDINSTVENI UKRAS NA BOŽIĆNOJ JELKI

Prosinac je jedan od najljepših mjeseci u godini, jer to je mjesec darivanja, ali ne samo to. Prosinac je i mjesec zajedništva, ljubavi, lijepih trenutaka i divnih uspomena, mira i radosti  protkanih u najradosnijem kršćanskom blagdanu kojega iščekujemo – Božiću. Upravo te vrijednosti ovih dana više nego ikada, imaju puno važnije značenje, a ukoliko se upotpune s nekim od tradicionalnih vrijednosti nečijeg zavičaja kao što su to učinili učenici OŠ „Petra Berislavića“ iz Trogira događaj zaslužuje našu priču.

Predivnu božićnu čestitku, koja dolazi iz dubine njihova srca s neizmjernom radošću uputili su svome gradu te svim građanima i  posjetiteljima okitivši jelku postavljenu na malom trgu u središtu povijesne jezgre popularnog naziva „Sedam palmi“,  jedinstvenim ukrasima. Riječ je o najfinijim tradicionalnim trogirskim kolačićima rafiolima. Po izgledu dosta su veći, i baš kad vas nekako uhvati želja da biste ju tako slasno zagrizli, shvatit ćete kako se radi ipak o rafiolima šivanim od spužve toliko nalik originalu da ostanete u čudu koliko, kako se ono kaže, „ljudska mašta može učiniti svašta“.

Ideju o takvom kićenju jelke dobila je nastavnica kemije iz te škole Ivana Bilić, iako je zanimljiva priča o njihovim rafiolima krenula još 2018. godine na kemijskoj grupi kada su učenici reciklirali papir.

-Jelke se kite sa svime i svačim, pa sam pomislila zašto ne bismo jednu koja će se postaviti u gradu za Božić okitili našim rafiolima. Ti naši suveniri koje smo ranije radili bili su premali pa sam predložila učenicima šivanje većih od spužve. Nisu znali rukovati ni iglom ni koncem ali nisu odustajali. Na satu razrednika 7.c. i 7.d. sašili su 35 komada, a kako nam ih je ostalo još od radionice koju sam u gradskoj knjižnici održala u povodu Dana grada i njih smo dodali, kazuje nastavnica Bilić.

-Ideju su učenici tako zdušno prihvatili da je jednostavno bilo nemoguće odustati. Ravnateljica škole Edita Bratinčević nam je odobrila realizaciju, pročelnica u gradskoj upravi Ruža Kovačević Bilić povezala me je s Nikolinom Tomaš iz „Holdinga“ koji je postavio jelku i svi poletni, razdragani krenuli smo u akciju, dodala je.

Kad smo sedmaše zatekli na trgu odzvanjao je smijeh i razdraganost, dovikivali su jedni drugima :“Stavi ga malo gori, malo lijevo, malo desno!“ pomno birajući mjesta da besprijekorno popune drvo spužvastim rafiolima, kako bi joj se prolaznici s glavne gradske ulice divili.

Pia i Eva, „zavrnutih“ rukava, zadihane od ushićenja pohvalile su se „sašivenim rafiolima“ rekavši da su poput pravih i time što su ih prezentirali javnosti baš za predstojeće božićno-novogodišnje blagdane. „Kući bor kitimo raznobojnim kuglicama, a ovaj smo okitili rafiolima. Kićenje za mene znači nešto lijepo, a posebno za Božić, pojašnjava nam Emanuel. „Ovo nam znači radost, veselje, druženje i sreću. Volim rafiole, naše trogirske koje smo mi učenici s nastavnicima izradili kao suvenir, kazuje Margita Brešan. “Ona je taj suvenir zataknula i na vrpcu u kosi. Ta simpatična cura poželjela je u novoj godini svojoj nastavnici Ivani da ostane dobra kao što je i dosada, ravnateljici Editi isto to s dodatkom da nabavi za školu još novih klima uređaja. Svojim sugrađanima poručila je da paze gdje odlažu otpad i da vole svoj grad. (Bravo Margita. op.a.!)

S divljenjem marne učenike promatrali su prolaznici, a mi smo zapazili Tonča Tomića i njegovu djecu: četverogodišnju Mariju i trogodišnjeg Antu. „Drago mi je da se na boru našao djelić  bogate  trogirske tradicije kao što je to rafiol. Legendu o njima i gospođi Rafioli već sam ispričao djeci, kazao nam je, a dječica su to sramežljivo potvrdila. Očito je bilo da ih je tata zagolicao tom pričom.

Vrijedne učenike fritulama je počastila Vesna Berket koja ima obiteljsku kuću u neposrednoj blizini trga, i sama je kazala kako je ponosna da će ga ta unikatna jelka krasiti.

O tome da Trogirani moraju službeno zaštititi svoj tradicionalni kolač te da se nađe na popisu nematerijalne baštine govori se desetljećima. No, nitko do sada tu slasticu tako lijepo nije osmislio kao suvenir do učenika OŠ “Petra Berislavića“. Dakle, vratimo se na 2018. godinu kada je sve krenulo na kemijskoj grupi kada su učenici s nastavnicom Ivanom reciklirali papir.

-Ostalo je kaše (usitnjeni papir, voda, drvofiks), pa smo napunili kalupe za kolače. Meni je onda kroz glavu prošao rafiol. Napunili smo kalup i dobili prototip s kojim smo sudjelovali u projektu “Ja, poduzetnik„ HTV-a. Trebalo je kupiti poseban silikon za napraviti originalni kalup. Onda smo čekali novce za silikon. Dok smo čekali, pekli smo prave rafiole, a 2019. smo obilježavali 110. godina škole s brojnim događanjima, od kojih je kruna svega bila zbirka likovnih i literarnih radova u suradnji s NZJZ SDŽ pod nazivom „Ža jubav tebi“, priča nastavnica Bilić.

-Također u našoj maloj školskoj kužinici redovito se peku i mirišu pravi trogirski rafioli na radost učenika kojima nije teško doći i učiti kako se oni rade, a svatko tko ih je radio zna da za to treba puno truda, volje i ljubavi. Čuje se u kužinici i trogirska cakavica koju među učenicima njeguje profesorica Ana Zelalija. Podrška su nam i psihologinja Ana Jerković, te nastavnici koji cijene i poštuju našu tradiciju i baštinu: Tomislava Ečić Svirač, Marko Pastuović, Katja Šćurla, Krešimir Peraga, Vesna Barać, Anamarija Botić, Anita Stanković te učiteljice Mirela Medić i Mihaela Russo. Dakako, uz podršku ravnateljice Edite Bratinčević, dodaje naša sugovornica i  ističe kako sav novac od prodaje rafiola u humanitarnim akcijama odlazi njihovim malim prijateljima u Ruandu posredstvom don Danka Litrića, čime je veli srce učenika do kraja ispunjeno.

Zahvalila se vrijednim učenicima što prihvaćaju prijedloge, šire svoje vidike i čuvaju svoju baštinu, raduju se….“Na njima svit ostaje!“, poručila je nastavnica Bilić.

GORDANA DRAGAN

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE