28 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI “BABY BOOM“

TROGIRSKI “BABY BOOM“

Nova odluka o socijalnoj skrbi koju je prihvatilo Gradsko vijeće Trogira, a koja je stupila na snagu 3. studenog najviše je obradovala roditelje novorođene djece. Naime, za svako dijete ubuduće će dobivati 4 tisuće kuna umjesto dosadašnje 2 tisuće za prvorođeno i drugorođeno te 3 tisuće za treće i svako iduće. A pravi Baby boom u posljednje vrijeme događa se u kako se Trogirani vole pohvaliti UNESCO-ovu gradu u svijetu poznatom po bogatoj kulturno povijesnoj baštini, a odnedavno i po zavidnom natalitetu za kojim svi vape kako od nacionalne razine do lokalne zajednice. U rujnu je gradskoj upravi pristiglo čak 22 zahtjeva roditelja za naknadu, pa je pukla šaljiva priča kako je radi o „novogodišnjoj“ djeci koje nikad više nije bilo.

  • To je nešto najljepše što nam se dogodilo, a vjerujemo da će se taj trend i nastaviti, kazala je Ruža Kovačević – Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
  • Inače, potreba za donošenjem nove odluke o socijalnoj skrbi pojavila se stupanjem na snagu istoimenog novog Zakona koji između ostalog jednim dijelom ulazi i u socijalne usluge jedinica lokalnih samouprava, odnosno dijela koji se odnosi na prava osoba koje su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Prema novom Zakonu, njihova se naknada za troškove stanovanja podiže s 15 posto od osnovice na 30 posto osnovice ZMN, odnosno primjerice za samca sa 150 kuna mjesečno na 300 kuna mjesečno (ovisno o visini ZMN).

  • Novost je također da u trošak stanovanja spadaju i troškovi ogrjeva (isključivo za one korisnike ZMN koji se griju na drva) te ukupna godišnja naknada sukladno odluci Vlade iznosi 1.050,00 kn po korisniku, odnosno kućanstvu. U nepovoljnijem su položaju korisnici iz sustava socijalne skrbi koji imaju podstanarski status jer oni više nemaju pravo na posebnu naknadu za troškove najamnine, već su dio ukupnih troškova stanovanja, zajedno s ostalim režijama. Grad Trogir napravio je iskorak u odnosu na cenzus prihoda korisnika za stjecanje socijalnih prava iz Odluke te je povećao uvjet prihoda na 2.000,00 kuna odnosno 265,45 eura, za samca te 3.000,00 kuna odnosno 398,17 eura za dvočlanu obitelj, dok se za 800,00 kuna odnosno 106,18 eura podiže uvjet prihoda za svakog daljnjeg člana obitelji (do sada su ti iznosi bili 1.200, 2.000 i 700 kn), pojasnila je pročelnica Kovačevć Bilić.

Zaključila je kako je ponovo definirano pravo na jednokratnu novčanu pomoć koja se isplaćuje u izvanrednim i teškim životnim okolnostima (za izvanredne troškove liječenja, osobito u inozemstvu, za teške obiteljske situacije i slično), te kako je u novoj odluci definirano da jednokratna novčana pomoć za samca može iznositi najviše 3.000,00 kuna a za kućanstvo 5.000,00 kuna dok je do sada  najveća jednokratna  novčana pomoć iznosila 3.000,00 kuna neovisno je li bila riječ o samcu ili kućanstvu.

GORDANA DRAGAN 

ZADNJE OBJAVE