25 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA"Trogirska škola" u dvorištu Muzeja grada Trogira

“Trogirska škola” u dvorištu Muzeja grada Trogira

Projekt “Ca je covik!?”

Projekt Osnovne škole Majstora Radovana “Ca je covik!?”, koji se pod vodstvom Jelene Plejić Senjanin odvija u suradnji s Gradom Trogirom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Muzejom grada Trogira, ove godine realizira nova generacija – prvaši! Njima su u stvaranju bogatog i zanimljivog programa koji uključuje igrokaz “Trogirska škola”, pjesmu “Trogirska abeceda”, izvedbu “Da mi je biti školski as oli ti ga Jisti, piti, ne raditi” te igrokaz “Tonći i Petrunjela” pomogli i drugaši pod vodstvom učiteljica Dunje Benić i Antonele Guine, kao i muzejska pedagoginja Goranka Tomaš. Pročitavši sve ovo, ne preostaje vam ništa drugo nego doći u dvorište Muzeja grada Trogira u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 19:00 sati i uživati u svakoj sekundi programa!

Detalje o programu i samom projektu – kojemu je, u skladu s Europskom godinom kulturne baštine, jedan od glavnih ciljeva očuvanje kulturne baštine grada Trogira – prenosimo s linka: OŠ Majstora Radovana

Ca je covik!?

Koliko god odrasli i ozbiljni bili, uvijek se s radošću sjećamo vremena provedenog u školskim  klupama. 

Budući da je Trogir naš grad djetinjstva, prisjetili smo se kako je nekada bilo  u trogirskoj školi. Sjetili smo se starih riječi koje su učenici vrlo rado usvajali i uzastopno ponavljali da bi upamtili točan naglasak npr. apožito, abado, lumbrak, lazanjur, jacera… Također su izradili male trogirske slovarice i rekli da će ih dugo čuvati da ne zaborave naučeno. Razgovarali smo i o onome što djeca u prošlosti nisu voljela, a to je način kažnjavanja šibom. Međutim, učenici su odmah osudili taj način kažnjavanja i ponudili nekoliko vrlo dobrih i njima prihvatljivih alternativa u kažnjavanju.

U suradnji s muzejskom pedagoginjom Gorankom Tomaš, učenici su izrađivali još jedan predmet iz prošlih vremena, a koristio se u školi. To su male ploče koje je imao svaki učenik, a služile su da se po njima piše. U igrokazu je prikazan kontrast prošlog i sadanjšeg vremena, kako u školi tako i među djecom. Što je bolje procijenite sami…  

Znam, bolje je ono što nas podsjeća na razdoblje u životu kad smo živjeli neopterećeno – djetinjstvo, nama je bolja prošlost, a našoj djeci sadašnjost

Da svi dječaci u školi žele biti frajeri ,a djevojčice frajerice otkrit će nam učenici 2. D razreda s pjesmom Da mi je biti školsi as.

Učenici 2. C razreda će prikazati bajku smještenu u Trogiru, a zove se Tonći i Petrunjela.

PROGRAM

Trogirska škola -Igrokaz, 1. a

Trogirska abeceda -Pjesma, 1. a

(učiteljica Jelena Plejić Senjanin)

Da mi je biti školski as

oli ti ga

Jisti, piti, ne raditi – pjesma i ples, 2.d 

(učiteljica Dunja Benić)

Tonći i Petrunjela – Igrokaz, 2. c 

(učiteljica Antonela Guina)

Početkom 20. stoljeća, a i kasnije učenici nisu imali bilježnice već su sve pisali na pločici za pisanje izrađenoj od škriljevca koja je imala zavezanu spužvu i krpicu kako bi se napisani tekst mogao brisati.

Na ovogodišnjoj radionici u suradnji s učiteljicom Jelenom, učenici su bojali komade kartona s bojom za ploču koju smo sami izradili. U osnovnu mješavinu dodavali smo različite boje kako bi pločice bile raznolikije. Ovoga puta učenici su bili mali kemičari, a i naučili su nešto o vremenu kada nije bilo teka. Današnje generacije imaju sve; zatrpane su svim i svačim, sve im je dostupno i za ničim ne žude. Odlično je da nema nestašice, uglavnom, ali definitivno nije odlično da se današnje generacije ničemu ne raduju dovoljno dugo, NIJE ODLIČNO da ne cijene sve ono čime su okruženi… Jedan od najvažnijih zadataka pedagoga svih fela je da naučimo djecu strpljenju, trudu i uživanju u onome što smo postigli radeći i stvarajući…Najlakše je smućkati tri u jedan, teže je postupno spojiti komponente u jednu cjelinu, ali zato gušt traje i ostaje! 

Goranka Tomaš

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE